Iako izgledam kao da ništa ne jedem, stalno nešto zvačem i u danu imam osam obroka. Obavezno doručkujem i ručam, nastojim dva dana u tjednu ne večerati, te u slatkom uživati prije 18 sati. Volim jesti i nema šanse da se odreknem tog zadovoljstva, ali sam s vremenom shvatila da imam usporen metabolizam koji aktiviram s više manjih obroka tijekom dana i toga se pridržavam. A tu je i teretana tri puta u tjednu – otkriva tajnu svoje vitke linije Jasna Nanut (35), novinarka Nove TV koja će se okušati kao scenaristica i domaćica gastroshowa Masterchef.
Spomenuta emisija starta uskoro, ali TV novinarka koja je tijekom karijere upoznala sve kuhinje svijeta i bila u najglamuroznijim restoranima, već je počela skupljati male tajne velikih chefova da bi upotpunila svoje kulinarsko umijeće.
– Za mene je to projekt snova jer kuham od osnovne škole, ali nikad nisam imala priliku dublje ući u tu materiju. Od kandidata, koje ću pratiti na putu prema kulinarskom usavršavanju, mnogo toga sam doznala već tijekom audicije, a pitanjima sam zasula i chefove Matu Jankovića i Tomislava Gretića te publicista Radovana Marčića, koji su u žiriju showa. Pa sam tako doznala da ako želim hrskavu koricu na krvavicama, moram ih baciti na hladnu tavu. Ili, pak, da je osnova ukusnog rižota ili juhe od bundeve i leće u dobrom temeljcu. Sigurna sam da ću nakon Masterchefa biti još bolja kuharica.
Najvažniji obrok u danu Jasni Nanut je doručak. Čim se probudi, obično pojede jogurt s kornfleksom, komadićima sezonskog voća, bademima, lješnjacima, cimetom i medom. Ponedjeljkom, srijedom i petkom nakon toga odlazi u teretanu. Ako ogladni, popije juhu koji kupi na putu do kuće, a ako nije pregladna, ruča kod kuće. Kako joj suprug Ivan Husar, vlasnik agencije Bunch, dolazi kući tek na večer, zajednički ručak dolazi u obzir samo vikendima. A za troipolgodišnju kćer Kimi pronašla je poseban recept.
Jutro na tržnici Tsukiji – Moja kći svaki dan ruča u 14 sati, ali odbija jesti sve što je zeleno. A kako je tvrdoglava, ništa ne bih postigla makar je i tri dana držala za stolom ne bi li pojela nešto što ne želi, pa je moram nadmudriti. Zato sve što želim da pojede, izmiksam u blenderu. Primjerice, u pire-krumpir joj dodam izmiksanu ribu ili karfiol, kad jede jaje dodam joj izmiksane tikvice, za špagete joj napravim ružičasti sos od vrhnja i lososa jer ta boja je u ovoj fazi dobrodošla, a izmiksam joj i pileće meso i mrkvicu pa jede narančastu juhu. Shvaća ona da tu nešto ne štima s okusom, ali što mi može kad mi ne može dokazati?
– Moj jelovnik sastoji se uglavnom od ribe i povrća, dok meso jedem jednom u tjednu, jer mi teže pada, a možda i stoga što sam Riba u horoskopu. Stoga me oduševljavju recepti Tadeja i Ivane Kovač iz bistroa Karlo u Zagrebu, kamo rado navratim, kao i japanska kuhinja. Bila sam sa sestrom Ivanom dva puta u Tokiju. Hodale smo po Tokiju bez ikakva plana i ulazile u restorane koji bi nam se svidjeli. U jednom smo čak naišle na kuhara koji je bio odjeven kao sumo-borac i koji je klečeći pripremao hranu i ponudio nam je na dugačkoj špahtli.
Sva ta mjesta bila su nam po nečemu zanimljiva, a svaki bi nas novi okus odušeljavao. Poseban doživljaj bio je odlazak u rano jutro na tržnicu Tsukiji. Ustale smo u pet sati da bismo na toj najvećoj ribljoj tržnici na svijetu bile već u šest, kada vam ribari nude sirove komadiće tu noć ulovljene ribe. A oko tržnice je bezbroj restorana u kojima tu ribu pripremaju za doručak. Neponovljiv doživljaj!
U kuhinji Jasne Nanut uvijek mora biti curryja, muškatnog orašćića, kopra, papra koji sama samelje, bosiljka, peršina i celera, a na putovanjima svijetom probala je mnoge specijalitete, poput jegulja, emua, krokodila, noja. Zmiju nije, niti bi kušala, žao joj je jesti ždrebetinu iako je vrlo ukusna, a najfinija joj je bila jastogova šapa – kliješta velikog jastoga iz kojih je izvirilo kao snijeg bijelo meso – koju je davno kušala u jednom restoranu u Cannesu.
Novinarski posao odveo ju je i na mnoga mondena mjesta u Americi, poput restorana Spago koji vodi Wolfgang Puck, dugogodišnji kuhar na gala večeri u sklopu dodjele Oscara, kao i u druge omiljene restorane holivudskih zvijezda. – Tu vrijedi samo jedno pravilo: što finije i ekskluzivnije mjesto, okusi su profinjeniji, tanjur je ljepše složen, porcije su manje, ali na tebe ostavljaju jači dojam, i svaki te zalogaj lansira u raj. Znalo mi se dogoditi da me nakon nekih putovanja svakodnevna hrana ne zadovoljava i da ću radije ostati gladna, nego pojesti bilo što. Ali kako nisam dokona bogatašica kojoj njezin vlastitit chef osmišljava svaki obrok, moram paziti da se ne razmazim. A to nije uvijek lako.
Diana Šetka