NERIJEŠENI MISTERIJ

Je li smrt Natalie Wood doista bila nesretan slučaj?

Prije trideset godina, u ranim jutarnjim satima 29. studenog 1981. glumica Natalie Wood , poznata po ulogama u filmovima “Čudo u 34. ulici”, “Buntovnik bez razloga”, “Priča sa zapadne strane”, “Sjaj u travi” i “Ljubav s nepoznatim”, utopila se u vodama Južne Kalifornije, u blizini otočića Catalina. Bile su joj 43 godine.

Time je začet jedan od najvećih holivudskih misterija koji ovih dana, o godišnjici glumičine smrti, dobiva nastavak. Istražitelji šerifovog ureda u Los Angelesu u četvrtak su ponovno otvorili slučaj koji se dugo vodio kao nesreća prouzrokovana slučajnim padom s broda Splendour, vjerojatno u trenutku kada je glumica pokušala ući u mali čamac. Učinili su to temeljem novih dokaza o kojima još ne žele govoriti te zahtjeva koji je prošle godine u travnju predala sestra Natalie Wood, Lana. Također su pozvali moguće nove svjedoke da im se jave.

Na jahti s Natalie Wood, koja se panično bojala vode, bili su tada njen suprug Robert Wagner , glumac Christopher Walken s kojim je tada radila na filmu “Brainstorm” i brodski kapetan Dennis Davern. Neposredno nakon glumičine smrti tabloidi su nagađali o mogućoj zavjeri, ali Wagner i Walken odbacili su takve pretpostavke, u što su povjerovali i istražitelji. Lana Wood je tada također smatrala da je Natalie jednostavno previše popila. Kapetan Davern je, međutim, od tada mnogo puta svjedočio na način koji bi upućivao na drukčiju verziju priče, što mu je priskrbilo i pokoji unosni ugovor. Kada je 2000. komentirao slučaj za Vanity Fair rekao je kako su se Wagner i Wood svađali u kabini prije negoli je glumica nestala. Sumnju su također budile izjave svjedokinje s drugog broda, koja je oko ponoći čula ženski glas kako doziva pomoć, te potom muški koji joj smireno i bez imalo hitnje u glasu odgovara da se smiri.

Robert Wagner napisao je u svojoj autobiografiji 2008. godine kako sebe, doduše, krivi za smrt svoje žene, jer se nije našao u blizini kada je pala u vodu, ali i da ju je posljednji puta vidio kako namješta kosu u glavnoj kabini, u koju se povukla pred njegovom svađom s Walkenom. Bilo da je pokušala pobjeći od svađe ili je samo željela privezati čamac koji se otpustio, Wood je, tvrdi Wagner, sama pala u vodu. Glumac se više nikada nije vratio na otok Catalinu i priču smatra završenom, ali njegov je glasnogovornik povodom nove istrage rekao kako cijela obitelj podržava istragu ukoliko se ona temelji na pouzdanim izvorima, a ne na nečijem pokušaju da profitira od tužne obljetnice.

Činjenica da se istraga ponovno otvara baš na tridesetogodišnjicu glumičine smrti doista poziva na oprez, pa je teško vjerovati da će na njenom kraju doći do velikog obrata i da će netko od trojice muškaraca koji su se tada nalazili na brodu biti optužen za ubojstvo.

Linker
29. travanj 2024 01:44