SLONOVI I KUKOVI

Juan Carlos: Skandali potresaju dvor

Novi skandal pogodio je španjolsku kraljevsku kuću koja posljednjih mjeseci doživljava udarac za udarcem. U zemlji je, naime, neugodno odjeknula vijest da je kralj Juan Carlos (74) bio u lovu na slonove u Bocvani, što je porezne obveznike njegove zemlje – koja grca u dugovima, ima 23 posto nezaposlenih i prijete joj nemiri poput onih u Grčkoj – stajalo oko 44.000 eura, više od dvije prosječne španjolske godišnje plaće. Za izlet, koji nije “prijavio” ni premijeru, premda bi ovaj u svakom trenutku trebao znati gdje se nalazi poglavar države, možda se ne bi ni doznalo da kralj nije pao i slomio kuk kad se malo prije zore vraćao u svoj bungalov iz noćnog lova, pa je privatnim avionom prevezen u Madrid i operiran u bolnici San Jose. Liječnici očekuju da će se kralj za mjesec dana moći vratiti svojim dužnostima, a u međuvremenu je njegove obveze preuzeo sin, princ Felipe (44).

Još dok se oporavljao od anestezije, i dok je njegova supruga, kraljica Sofia (73), bdjela uz njegovu postelju, novine su se raspisale o socijalnoj neosjetljivosti vladara koji je prije samo nekoliko mjeseci izjavio kako ne može zaspati od silne brige zbog velikog broja mladih među nezaposlenima. Na kralja su se okomili i zaštitnici životinja, jer je taj ljubitelj lova već dugo počasni predsjednik španjolskog ogranka WWF-a, Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja. Peticiju za njegovo smjenjivanje s te funkcije u samo tri dana potpisalo je 46 tisuća Španjolaca koje je uznemirio još jedan podatak. Doznalo se, naime, da je kralj 2006., kad je bio u posjetu Moskvi, sudjelovao u lovu na medvjeda, a upravitelj mjesnog lovačkog društva nedavno je otkrio da su nesretnog medu prije toga opili mješavinom meda i votke i onda ga pustili u šumu prije dolaska španjolske delegacije.

Nemarni otac Ni kralj, a ni kraljica, još se nisu oglasili u javnosti, no pretpostavlja se da im nije lako. Pet dana prije kraljevog pada, nastradao je i njegov 13-godišnji unuk Felipe Juan Froilan , sin njegove starije kćeri, princeze Elene, koji si je slučajno pištoljem nastrijelio stopalo i završio na operaciji u madridskoj bolnici Quiron. Dječak je uskrsne praznike proveo kod oca, bankovnog savjetnika Jaimeja de Marichalara, od kojeg se princeza Elena razvela prije tri godine, a nemarni otac je sinu dao malokalibarski pištolj da dječak vježba gađanje u vrtu njegove vile. Zbog ove nesreće pokrenuta je istraga jer djeca mlađa od 14 godina ne smiju baratati vatrenim oružjem. Ovaj nesretni slučaj mnoge je Španjolce podsjetio na još jednu dječju igru u kraljevskoj obitelji, koja je završila tragično – 1953., kad je Juanu Carlosu bilo 15 godina, on i njegov dvije godine mlađi brat Alfonso također su se igrali pištoljem, koji je slučajno opalio, a Alfonso je ostao na mjestu mrtav.

Novi skandali na dvoru pomalo su, doduše, u sjenu bacili onaj s kraja prošle godine, kad je Inaki Urdangarin (43), bivši olimpijac i suprug kraljeve mlađe kćeri, princeze Cristine, osumnjičen za pronevjeru šest milijuna eura namijenjenih neprofitabilnom Institutu Noos kojem je bio na čelu. Javnost otad drugim očima gleda svoju kraljevsku obitelj pa se sve češće postavljaju pitanja o njihovoj ulozi, moralu, a i financijama – još se, na primjer, čeka izvještaj o troškovima dvora, koji je obećan prije nekoliko mjeseci, ali još nije podnesen.

Napisala Ines Stipetić

Linker
24. travanj 2024 16:48