NJEGA

Kako imati lice bez ijedne mrlje

Osim ludih noćnih provoda, preplanule puti i osvježavajućih urona u more, sve većem broju žena (i muškaraca) podsjetnik na ljeto je hiperpigmentacija.

Prekomjereno izlaganje suncu kao i hormonska terapija, genske predispozicije i ‘godina proizvodnje’ najčešći su krivci za pojavu plitkih smeđih mrljica na licu, vratu i dekolteu. Iako se pojavljuje pretežito kod žena starijih od 35 godina – jer se u toj dobi usporava hormonska aktivnost u organizmu, a ravnoteža melanocita narušava – hiperpigmentacija nije neuobičajena ni u mnogo mlađoj dobi.

Mrlje nastaju zbog prekomjerene proizvodnje melanina u pojedinim dijelovima epiderme pa se mogu javiti i na koži oštećenoj aknama. Tamna se oštećenja, nažalost, ne mogu potpuno ukloniti – osim agresivnim kemijskim pilinzima i laserskim tretmanima. Preparati za borbu protiv hiperpigmentacijskih mrlja najčešće usporavaju proizvodnju melanina sastojcima kao što su hidrokinon ili azelaična kiselina.

Iznimno su učinkoviti u ujednačavanju boje tena i derivati vitamina C te retinoična kiselina, ili njezin blaži oblik, retinol. A kako većina takvih aktivnih sastojaka isušuje kožu, osobito je korisno kombinirati ih s bogatim kremama koje će vratiti vlažnost ili, pak, odabrati preparate koji uz agense za izbjeljivanje sadrže i hidratantnu hijaluronsku kiselinu, jojobino ulje, glicerin…

SERUMI

Lancôme DreamTone korektor 757 kn; Chanel Le Weekend Edition Douce serum za eksfolijaciju, zaglađuje i hidratizira 755 kn; Caudalie Vinoperfect serum za ujednačavanje tena namijenjen svim tipovima kože 388 kn; Skeyndor Power Retinol serum s istim retinolom i ekstraktom soje 444,39 kn; Novexpert Booster Serum s 25 % stabilnim vitaminom C i beta-karotenom 439 kn; Clinique Even Better Dark Spot Corrector serum za uklanjanje tamnih mrlja od akni 500,10 kn

DNEVNA I NOĆNA NJEGA

Vichy Normaderm gel za dubinsko čišćenje problematične kože 98,82 kn; Eucerin Even Brighter noćna krema s gliciretiničnom kiselinom koja stimulira procese prirodne obnove kože 222 kn; Babor Whitening Cellular maska za izbjeljivanje hiperpigmentacije 304,20 kn; Murad gel s 2 % hidrokinonom posvjetljuje staračke i sunčane pjege te hiperpigmentaciju 544 kn; Matis Reponse Jeunesse piling za ujednačavanje tena 270 kn; PCA Skin Intensive Brightening noćni tretman s retinolom 729,54 kn; Roc Pro-Renove anti-age krema za ujednačavanje tena 215,99 kn

DOBRO JE ZNATI:

  1. Većina proizvoda za ublažavanje hiperpigmentacije potiče blago perutanje kože, a od toga će je spasiti bogata hidratacija te nježni svakodnevni piling.
  2. Visoki zaštitni faktor je obvezan: aktivni sastojci za izbjeljivanje su fotoosjetljivi pa se njihovom upotrebom bez kvalitetne zaštite od sunčevih zraka može postići kontraefekt – još izraženije mrlje.
  3. Nema instantnih rješenja: za prve rezultate potrebno je pričekati 8 do 12 tjedana.

Napisala Mara Modrić

Linker
20. travanj 2024 13:03