DAVOR DRETAR DRELE

Kod kuće pjevam kako žena svira

Što god otpjevao, i koliko god bodova osvojio na kraju svakog TV showa Zvijezde pjevaju, popularni 42-godišnji radijski i TV voditelj i zabavljač Davor Dretar Drele rasplače mamu Božicu i sedmogodišnju kćer Natali. Njih dvije plaču ili od sreće ili od tuge. Prije nekoliko emisija učinilo im se da Drele ispada iz daljeg natjecanja pa ih je to strahovito pogodilo, a kako se iz subote u subotu sve slobodnije kreće po pozornici kopirajući čak i strastvenog Patricka Swayzea iz filma “Prljavi ples”, njih dvije plaču od sreće.

A člana žirija Rajka Dujmića do suza je zabavio prost “refren” koji se čuo iz publike kad su Drele i “njegova bolja polovica” u duetu, Zorica Kondža, zapjevali “Living Next Door To Alice”, veliki hit grupe Smokie.

– Pojma nemam zakaj svi plaču kad meni i Zori tak’ dobro ide – čudi se, tobože, popularni voditelj i zabavljač, koji je svoju karijeru počeo graditi početkom devedesetih kao član ekipe “tehničkog osoblja” na Z3 Televiziji, koja je vrlo brzo stasala u bend Dreletronic.

A kad je zajedno sa svojim kajkavcima i pjesmama poput “Umrl mi je pajcek moj’ postao popularan i dalje od Z3 Televizije, sve je bilo lakše pa je zajedno s glumcem Vidom Balogom bio “glas naroda” u TV magazinu U sridu, gostovao je u humorističnim emisijama “Bitange i princeze” i “Stipe u gostima”, u posljednje vrijeme može ga se vidjeti u reklamnim spotovima za ožujsko pivo, a u svibnju će se, kako kaže, pojaviti i na pozornici kazališta “Komedija” glumeći Balouna u predstavi “Doživljaji dobrog vojaka Švejka”. Sva ta lica zaigranog Dreleta punih 16 godina tolerira njegova supruga Mišel, a i djeca, 15-godišnji sin Kristijan i sedmogodišnja Natali. Pomirili su se oni s činjenicom da je njihov tata drukčiji i zabavniji od mnogih drugih. A kako mu u svemu daju podršku, ne propuštaju ni spomenuti glazbeni show.

Je li vas dugo trebalo nagovarati da zapjevate u tom showu? – Dvije sezone sam u njemu uživao kao gledatelj pa sam ponudu prihvatio bez imalo nagovaranja. Jedino sam se malo pobojao da mi se ne dogodi da moram biti u paru s Jacquesom Houdekom. Odahnuo sam kad su mi dodijelili Zoru. Ali mi se nekak’ čini da nije ni svjesna kakvog je dobrog, pametnog, lijepog i šarmantnog partnera dobila, jer me furt poprek gleda.

Kad ste se vas dvoje upoznali? – Zoricu poznam još iz vojske. Prije 24 godine služio sam vojni rok na Visu, a Zorica nam je došla održati koncert. Stvarno mi nije jasno kak’ me nije zapazila: stajao sam u prvom redu u maslinastozelenoj uniformi i pjevao, a u tom klubu bilo nas je samo stotinjak vojnika, identično odjevenih. Dakle, ja nju poznajem već skoro četvrt stoljeća, a ona je mene upoznala prije mjesec i pol, odnosno dva dana prije prve emisije Zvijezde pjevaju. “Ajme meni, nisu mi rekli da ti znaš pivat?”, obratila mi se nakon što smo prošli uobičajenih: “Drago mi je”. Dodala je i da imam dobru boju glasa, a zahvalan sam joj što mi je dala samopouzdanje jer sam imao strašnu tremu.

Kako ste se riješili treme? – Drmnuo sam dva viskija. Svi su moji nastupi pod imenom Dreletronic bili zafrkancija u odnosu na ovaj show, jer sam pjevao na matricu i u loše ozvučenim diskotekama. I zato me još više bila frka pjevati uživo, uz pratnju orkestra i back-vokala te pred strogim žirijem. Pićence ohrabrenja prešlo mi je u naviku pa ga popijem uoči svake emisije. A kad sve dobro prođe, fešta se nastavlja i nakon showa…

Ljuti li se supruga ako popijete čašicu više? – Naravno. Ali i ja se ljutim. Normalno da mi prigovara kad dođem kući u tri ujutro i sutradan sam kao vreća. A kako sam sada vikendima zauzet pjevanjem, s prijateljima jedan dan u tjednu “zarondam” do jutra. Kad dođem kući, trudim se supruzi maknuti iz vidokruga ili, naravno, udovoljiti joj u svemu pa se igram s klincima, bacim smeće ili skuham nešto fino. Mora se reći da sam majstor za roštilj, lazanje, pizze i kiflice.

Uspijete li je koji put udobrovoljiti pjesmom? – Naravno. Najčešće joj pjevam “Ti si moja inspiracija” od Ksenije Erker. Svojoj dragoj pjevam isključivo nježne i romantične ljubavne pjesme.

Vježbate li pjevanje kod kuće? – Po cijele dane tulim svojima doma. No, tek četvrtkom ozbiljno se primim posla sa Zoricom, koja mi je otkrila neke sitne pjevačke trikove.

Kao na primjer? – Bitno je da ne urlam kao da me živog deru, nego da se upjevavam lagano, mumljajući stihove. Zatim je dobro cijeli dan žvakati žvakaće gume jer se od čestog gutanja “ispiru” glasnice. Priznajem da sirovo jaje, što mi je također preporučila, još nisam popio, ali zato jedem med svakih nekoliko sati. I ono najgore: Zorica mi je zabranila gazirane napitke, čak i gemište, no to planiram nadoknaditi nakon showa.

Jesu li i ostali u vašoj obitelji glazbeno talentirani? – Supruga je u mladosti pjevala u zboru, a kći Natali voli tamburati na gitari i zvuči kao Slash iz grupe Guns N’ Roses. Dogodine ćemo je upisati na satove gitare. A sina Kristijana, koji ide u prvi razred gimnazije na Gornjem gradu, zanimaju samo kompjutori i, barem tako pretpostavljam, cure.

Traži li vas sin pokoji savjet kako osvojiti neku djevojku? – I da traži, ne mogu mu pomoći, jer sam se time bavio prije dvadeset godina i potpuno sam zakržljao u osvajanju. Sa svojim klincima sam frend, divljamo i igramo videoigrice, ali nisam najbolji za davanje savjeta. Taj teži dio posla prepuštam supruzi.

Smeta li vašoj supruzi što je ona stalno kod kuće dok vi stalno smišljate nove huncutarije? – Ona je domaćica, ali srećom nije očajna. Upoznali smo se kad je početkom devedesetih radila na televiziji i unosila titlove za strane serijale i filmove. Kad me vidjela ovako visokog i zgodnog, nije mi mogla odoljeti i prohodali smo, a nakon dvije godine smo se i vjenčali: 24. travnja proslavit ćemo 16 godina braka. Taj se datum trudim ne zaboraviti.

Slavite li te godišnjice? – Obavezno! Odemo na večeru na kojoj sviraju tamburaši ili na izlet s društvom, a prošle godine priredio sam Mišel tulum iznenađenja. Odveo sam je u jedan restoran gdje nas je čekalo oko stotinjak uzvanika, čak sam dao kod zlatara izraditi i novo vjenčano prstenje koje, istina, još nisam podigao, ali ima dana i za to, a za glazbeni ugođaj su se pobrinula dva DJ-a. Plesali smo do šest ujutro, a “pale” su i karaoke.

Što najradije slušate? – Nove fosile, Srebrna krila, Joea Maračića Makija i druge izvođače iz moje mladosti. Rado slušam i soul i funk. Volim Lionela Richieja, Arethu Franklin, grupe Temptations i Commodores, Franka Sinatru i Raya Charlesa, a od domaćih pjevača najdraži su mi Gibonni i Oliver.

Usklađujete li scenski izgled sa svojom partnericom? – Za to je zadužena televizijska kostimografkinja Nataša Svekler. Ali malo ljudi zna da sam veliki estet i da su mi fetiš košulje. Imam ih 82. Kao i 50 pari gaća.

Na što ćete potrošiti honorar? – Kao i uvijek na tri dijela: dio ću dati supruzi, dio ću potrošiti s društvom, a trećina uvijek ide u humanitarne svrhe.

Kako ćete se opustiti kad show bude gotov? – Odvest ću suprugu na romantičan vikend u Biograd na moru. Svi sudionici showa Zvijezde pjevaju moraju biti prezenteri na ovogodišnjem Porinu, pa ću spojiti ugodno s korisnim. Mišel će to razumjeti jer garantiram dobar provod.

Marijana Marinović

Linker
26. travanj 2024 01:12