MAKSIM MRVICA

Koncert na najdužoj kineskoj rijeci

Šibenski pijanist svjetske karijere, 33-godišnji Maksim Mrvica, upravo se vratio iz Kine gdje je snimio četiri fascinantna spota, a prošli petak održao koncert na najvećoj brani na svijetu (Three Gorges Dam), na rijeci Yangtze blizu grada Ichanga.

“Angažirali su me kineska vlada, njihov Olimpijski komitet i kineska državna televizija, a spotovi se već vrte na Sportskom kanalu koji je u toj zemlji pokrenut za potrebe Olimpijade u Pekingu”, kaže glazbenik. Ti spotovi, u kojima umjetnik svira tri skladbe sa svog albuma Electrik, među kojima je i “Nathrach” Tončija Huljića, te Huljićevu skladbu “Victory”, snimani su na “nemogućim” mjestima. Jedno je bilo na splavi na rijeci Yangtze, najdužoj kineskoj rijeci.

“Splav nije bila vezana”, priča Mrvica, “pa je vjetar gotovo odnio i mene i moj klavir za koji zaista ne znam kako su ga donijeli na rijeku. Još mi je misterioznije kako su, za drugi spot, klavir dovukli na vrh planine gdje je, prema legendi, živjela Majka Kina. Tamo praktički nema ceste. Pri snimanju su korišteni i helikopteri”.

U trećem spotu, koji je sniman na otoku usred rijeke, sudjelovalo je 300 statista odjevenih kao nekadašnja plemena koja su tu živjela. Četvrti spot sniman je u samom gradu Ichangu, a Mrvica i u njemu svira na bijelom klaviru s logom Olimpijade (desno) koja počinje 8. kolovoza u glavnom kineskom gradu.

Sineva Pasini

Linker
18. travanj 2024 02:45