RIJEŠITE SE HIPERPIGMENTACIJSKIH MRLJA

Koža bez mane nakon ljetovanja

Dok su pjegice dio prirodnog šarma – pa ih neke žene čak i crtaju – hiperpigmentacijskih mrlja radije bismo se riješili – što je i moguće uz pomoć seruma i krema na bazi C vitamina, ulja tratinčice, smilja i magnolije.

Iako su manekenke na nedavnoj reviji modne marke Preen u Londonu imale nacrtane pjegice – čime se nastojala istaknuti njihova ljupkost – hiperpigmentacijske mrlje sasvim su druga priča. One, naime, nisu prirođene, već nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu, a od tog zdravstvenog i estetskog problema pati cak 65 posto žena. Kako se obično pojavljuju na najistaknutijim dijelovima – licu, rukama i dekolteu – nakon ljeta treba što prije početi s tretmanima za posvjetljivanje.

Najboljima su se pokazali serumi i kreme na bazi C vitamina, ulja tratinčice i smilja, ekstrakta magnolije te crnog sljeza, ali i razni patentirani spojevi, kao što je butil-rezorcinol, u novim preparatima. Spomenuti sastojak srodan koži smanjuje proizvodnju melanina u samoj stanici, a kako nije fotosenzibilan i fototoksičan, neće se dogoditi ništa ako dođe u dodir s UV zrakama. No stručnjaci savjetuju izbjegavanje izlaganja suncu i nanošenje krema s visokim zaštitnim faktorom tijekom cijele godine jer bi se u protivnom neželjene pjege mogle vratiti.

L’Occitane Immortelle serum za blistavu put, 30 ml 457,85 kn; Nivea dnevna njega za ujednačen ten s ekstraktom magnolije 46,90 kn; Caudalie Vinoperfect serum za korekciju tena, 30 ml 407,99 kn; Bio Oil ulje 89,90 kn; Natural Wealth Double C serum, 59 ml 168 kn

Clarins Vital Light noćna krema 729,90 kn; Eucerin Even Brighter koncentrat, 6×5 ml 229 kn; RoC Soleil Protect Anti-Brown Spot Fluid SPF 50+ 128,31 kn; Dermalogica C-12 pure bright serum 698 kn; Avene D-Pigment Legere krema za normalnu i mješovitu kožu 235,85 kn

Pripremila Nikolina Šubašić

Linker
14. travanj 2024 22:01