Privatni album
U NOVOJ GLORIJI

Lenka Martinović - Zadarska arhitektica koja je izgradila školu u Africi

– Kako bi pomogli djeci iz malog kenijskog naselja Subukia, ljudi iz cijelog svijeta šalju im vreće graha i kukuruza, školski pribor, lijekove, bojice, cipelice. Ja sam, zahvaljujući struci, bila u mogućnosti pomoći na malo drugačiji način – govori 34-godišnja arhitektica Lenka Martinović, koja je projektirala obnovu tamošnje škole.

Deset učionica u kojima se školuje tristotinjak djevojčica i dječaka u dobi od sedam do 18 godina nedavno je svečano otvoreno, a arhitektica je taj događaj obilježila u Zadru – otvorivši šampanjac s kolegicama.

– Ovaj put nisam mogla putovati u Keniju, no toliko sam povezana s tamošnjim ljudima da imam osjećaj kao da sam ondje bila. Pogotovo s fra Mirom Babićem, koji me pozvao da napravim taj projekt – govori arhitektica čija je misija počela prije dvije godine, kad je preko Facebooka saznala za Narukvice prijateljstva, školu St. Francis te sirotište Mali dom koje vodi 40-godišnji hrvatski misionar.

Nakon kupnje narukvica koje izrađuje tamošnje stanovništvo, a prodaju se upravo radi skupljanja pomoći za sirotište i školu, preko Facebooka je poslala poruku da na nju mogu računati ako im zatreba arhitekt. Odgovor je došao gotovo odmah: fra Miro se javio i objasnio da im se škola raspada te da im itekako treba njena pomoć.

Mara Modrić

Kako je otputovala u Afriku, što je tamo zatekla i kako ju je to zauvijek promijenilo čitajte u tiskanom izdanju Glorije.

Linker
19. travanj 2024 02:07