Sipa/Cropix
ODLAZAK LEGENDE

Lou Reed, jedan od pionira rocka, umro u 72. godini

Legendarni kantaautor i gitarist koji je uvelike utjecao na rock glazbu zadnjih 50 godina preminuo je 27. listopada.

Točan uzrok smrti još nije objavljen a ono što je poznato o zdravstvenom stanju Lou Reeda je da mu je transplantirana jetra u svibnju, navodi Rolling Stone.

Lou Reed rođen je u Brooklynu 1942. Svoju glazbenu karijeru započeo je s bendom Velvet Underground šezdesetih godina. U sedamdesetima započinje solo karijeru i prvim singlom Walk on the Wild Side s albuma Transformer na kojem je radio s Davidom Bowijem postiže komercijalni uspjeh. Kasnije slijede razne faze u glazbenom razvoju Lou Reeda, svojevrdno „omekšavanje“ u osamdesetima, ponovno buđenje u devedesetima, da bi 2000-te proveo stvarajući meditativnu i ambijentalnu glazbu. Mainstream roku vratio se 2011. suradnjom s Metallicom. Jednom priliko Lou Reed je izjavio da je svaki album poglavlje u knjizi njegova života; kada bismo sve njegove albume poslušali odjednom kronološkim redom dobili bismo priču njegova života.

Lou Reed bio je oženjem Sylviom Morales u osamdesetima. Nakon razvoda od nje početkom devedestih započinje vezu s glazbenicom i aktivisticom Laurie Anderson s kojom se vjenčao 2008.

Linker
25. travanj 2024 11:26