MOJA KUHINJA

Luka Nižetić: Kako sam postao ugostitelj

Na maloj komiškoj rivi, “u zaleđu” ribarskih brodica s kojih marljivi ribari zorom prebacuju na kopno kašete netom ulovljene ribe, splitski pjevač Luka Nižetić (29) nedavno je otvorio neobičan restoran.

Naz­­vao ga je Fun, food & wine Fa­­brika, aludirajući na nekadašnju komišku tvornicu za preradu ribe, koja je u njegovom “aranžmanu” postala tvornica zabave i dobre hrane. Uredio ga je starim i odbačenim stvarima, nakrcao sitnicama koje mu daju toplinu dnevnog boravka kao u TV serijalu “Prijatelji” i ponudio primamljiv jelovnik.

Za početak preporučuje sangriju, a zatim tapase ili neko domaće jelo, poput variva od slanutka i mrkve s pancetom, brudeta od punjenih lignji s palentom, hummusa na dalmatinski ili francuskog slano-slatkog tosta. I, što je najsimpatičnije mještanima, sam kuha i poslužuje svoje goste.

– Sve ovo nastalo je u samo mjesec dana – kaže novopečeni ugostitelj. – Puno su mi pomogli i prijatelji, nešto je obiteljsko naslijeđe, a veći dio namještaja pronašao sam na Hreliću i drugim buvljacima. Htio sam stvoriti prostor u koji će svatko rado doći i osjećati se kao u ugodnom dnevnom boravku iz kojeg gleda more, sluša dobru glazbu i uživa u dobroj hrani. Ništa pretenciozno.

Jed­­no­stavan je i meni – tek desetak plata s tapasima od ribe i povrća, a svaki dan kuha se samo jedno glavno jelo, za što imamo kazan od 50 litara. Svojim gostima nudim sve što i sam najviše volim, a što ću koji dan skuhati, ovisi o inspiraciji. Po­­­ne­­kad su to makaroni s domaćom šalšom, drugi put punjene lignje na brujet, treći put gulaš od hobotnice s krumpirima. Za doručak nudim i prženice, ili pohani kruh, kako ih zovu u Zagrebu, a posebno sam ponosan na našu vinsku listu te veliki izbor sokova od cijeđenog voća i povrća.

Desna ruka mu je prijateljica Ružica Gaćina Petrušić, a može se osloniti i na obitelj: tatu Milu, no­­­gometnog trenera, mamu Tamaru, slikaricu, i sestru Petru, TV voditeljicu i modnu blogericu. Jer iako se svim žarom bacio u novi posao, ipak mora odraditi i pokoju gažu izvan Visa. I tada mu je pomoć dobrodošla.

– Kuhanje mi je oduvijek bio omiljeni hobi pa ne čudi da sam ga u ovim godinama pretvorio u ljetni posao. A Komiža mi je najdraže mjesto na cijeloj kugli zemaljskoj. Već godinama ovdje ljetujem pa je sasvim logično da sam ovdje otvorio svoju Fabriku, a tu ću sredinom kolovoza proslaviti i 30. rođendan.

Dolores Tolić Foto: Saša Burić

Linker
20. travanj 2024 15:46