STOLJEĆE ŽIVOTA

Mandela slavi 93. godinu života

Nelson Mandela je 67 godina posvetio dobrobiti svoje domovine. Na njegov 93. rođendan, koji je proslavio 18. srpnja 2011., građani Južnoafričke Republike odat će mu počast radeći najmanje 67 minuta javno korisnog rada kao simbol podrške i zahvale njegovim šezdeset i sedam godina rada za JAR. Već mu je nekoliko milijuna djece otpjevalo pjesmu za rođendan.

Pod režimom apartheida Mandela je 27 godina proveo u zatvoru nakon što je osuđen za sabotažu i pokušaj svrgavanja vlade. Iz zatvora je pušten 1990., a predsjednik je postao samo četiri godine nakon.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je Mandela, kojeg od milja zovu po klanu iz kojeg dolazi -Madiba:” svjetionik globalne zajednice i svih onih koji se bore za pravdu. ”

Madiba postavlja standarde služenja diljem svijetu, bili mi studenti, trgovci ili poljoprivrednici, ministri ili predsjednici – rekao je Obama i dodao kako nas Mandela sve poziva na služenje drugim ljudima i dobrobiti naših zajednica. Inače, Ujedinjeni su narodi 2009. godine proglasili 18. srpnja Mandelinim danom.

Linker
18. travanj 2024 07:03