MALA ŠKOLA DOBROG STILA: MATIJA VUICA

Matijinih 12 savjeta za bolji izgled

1. ŠIROKE HLAČE Moraju padati ravno od bokova i tek se neznatno širiti prema dnu nogavica, što ih čini vrlo elegantnima. U kompletu sa sakoom, kao odijelo, nose se za večernji izlazak, a u kombinaciji sa zanimljivom košuljom i širokim remenom su šik preko dana. Pristaju samo vitkim osobama, čak i onima nižeg rasta, ali samo ako nose štikle. Niske osobe moraju izbjegavati visoki struk i krute materijale, a široke hlače ne bi trebale nositi žene širokih bokova. No, ako ih nose, neka budu tamne i bez uzorka te kombinirane s visokim potpeticama. Ja nosim široke hlače od teške svile, peglane na crtu, nekad s manžetom, nekad bez nje, i uz to uski, kratki sako te visoke potpetice.

2. BIJELA KOŠULJA Svatko bi u garderobi trebao imati barem dvije bijele košulje: klasičnu, gotovo muškog kroja, te jednu romantičnu, svilenu, koja široko pada do boka i završava manžetom koja se može zavezati u mašnu. Tako će se prikriti višak centimetara oko struka, a mašna će biti zgodan detalj. Rukav mora biti širi, na puf, i završiti manžetom na kojoj je mnogo gumbića. Ovratnik mora biti mekan ili ukrašen finom čipkom. Bijela košulja odlično pristaje uz jeans, crne hlače ili kratku plisiranu minicu, a ako izgledate umorno, bijela će vam košulja osvježiti lice.

3. KOKTEL- HALJINA Danas se nose lepršave haljine, dosta kratke, ali ipak ne minice jer koktel- haljina katkad mora zamijeniti kostim na poslovnoj večeri ili večernju haljinu – pogotovo ako je ukrašena štrasom ili kristalima Swarovski . Niska sam i obožavam takve haljinice u svim prigodama, a na večer preko nje prebacim krznenu stolu ili fini šal, što je pretvara u večernju kreaciju. To je zgodan trik za one koji si ne mogu za svaku prigodu priuštiti drugu haljinu, a žele uvijek izgledati glamurozno.

4. VEČERNJA HALJINA Materijali za večernju haljinu uvijek moraju biti skupocjeni i glamurozni, a ne platno, pamuk ili viskoza. Punije osobe ne smiju nositi svileni saten koji ocrtava svaku liniju tijela. Večernju haljinu možete zamijeniti i finim hlačama i sakoom, ispod kojeg je svilena košulja koja se veže oko vrata.

5. NAKIT ZA VEČERNJI IZLAZAK Obožavam nakit sa štrasom, velikim kamenjem ili kristalima Swarovski. Nakit više pristaje uz mat materijale, bez posebnih izrada i aplikacija. Uz haljinu sa šljokicama ili kristalićima dovoljno je staviti samo naušnice, a uz odijelo s bijelom svilenom košuljom – također naušnice s bijelim štrasom ili diskretnu ogrlicu s kamenčićem. Mala crna haljina, koja je bogato drapirana, “podnosi” bogatu antracitnu ogrlicu, a ja obožavam i velike naušnice.

6. VISOKE POTPETICE Dobra cipela može “podignuti” prosječnu odjevnu kombinaciju, ali i obrnuto: loš izbor obuće može unakaziti sjajnu kreaciju! Za sebe volim reći da sam rođena u štiklama. Nosim sandale, čizmice i ljetne natikače s visokim potpeticama jer odgovaraju mojoj visini i odjevnom stilu. Žena najljepše izgleda u takvim cipelama (pa makar potpetica bila visoka 4-5 centimetara), jer u njima pazi na držanje. Niske osobe i one s kratkim nogama ne bi smjele uz kraću haljinu nositi cipele s remenčićima oko gležnja jer će izgledati zdepasto. Gležnjače pristaju samo visokim i vitkim osobama.

7. NISKE POTPETICE Nemam nijedne “ravne” cipele, koje, smatram, pristaju samo vrlo visokim ženama (višim od 180 cm) ili vrlo vitkim i niskim osobama. Korpulentne osobe niska cipela čini još širima. Balerinke i niske cipele idu savršeno uz hlače, male romantične haljine do koljena ili, pak, vrlo kratke haljine.

8. DETALJI ZA OSVJEŽENJE Više volim šal od marame: mogu ga vezati oko vrata, oko glave kao turban, oko struka i oko ramena. U zadnje vrijeme nose se široki remeni, a jedan takav, od crnog laka s gumom, može od obične pamučne haljine napraviti čudo. Naočale su neizbježne, a ja sam se prošle sezone zaljubila u klasični Ray Ban oblik, koji pristaje svima. Volim velike crne naočale, a moderni okviri i dobra frizura “podignu” svaku odjevnu kombinaciju. Isto vrijedi i za šešire, koje nosim uz odijela i bundu, no zato ne nosim kape. Rukavice su ove sezone obvezne, a ne moraju biti iste boje kao haljina. Uz crvenu haljinu odlično pristaju crne rukavice uz, naravno, crne cipele.

9. TORBA Torbe i cipele su moja bolest. Od dizajnerskog potpisa bitnije mi je to da imam mnogo modela u svim veličinama i bojama – starinske, večernje, od kože, platna, pletiva, pliša, šljokica… Ove sezone kupila sam veliku torbu za dan – Chanel od crne kože. Na večer uvijek treba paziti da je torba usklađena s cipelama. I ne treba biti prevelika, dovoljno je da u nju stanu mobitel, cigarete i ruž.

10. JEDNA SKUPA STVAR ILI VIŠE JEFTINIH Teško da će nekome biti dovoljna jedna stvar, iako imam prijateljicu koja kupi skupocjeno odijelo i nosi ga dok može. Meni treba dosta stvari, pa zato kupujem više jeftinijih komada. No, poanta je ionako u dobrom kombiniranju: jedan skupocjen detalj može osvježiti starije i jeftinije komade garderobe.

11. CRNO ILI BOJA Iako obožavam boje, u zadnje vrijeme sam često u crnom. S bojama morate paziti, a s crnom uvijek igrate na sigurno: često je nose osobe koje ili ne znaju kombinirati, ili su neodlučne što odjenuti. Ako ste u crnom, uvijek ćete biti dotjerani i elegantni.

12. KOMBINIRANJE UZORAKA Ne volim prenapadne uzorke, draže su mi jednobojne tkanine. Na ljetnim haljinama volim točkice i diskretne uzorke, no izbjegavam cvijeće i životinje jer me strah da se moje kreacije ne pretvore u botanički ili zoološki vrt. Leopard i tigar su najopasniji, iako te uzorke, moram priznati, obožavam. Njih treba kombinirati isključivo s jednobojnom odjećom. Uzorke uvijek treba “umiriti” jednobojnim detaljima poput remena, koji odlično pristaje uz šarenu haljinu.

Linker
19. travanj 2024 10:42