GODINE I KVALITETA

Meryl Streep: U četrdesetoj sam mogla glumiti samo vještice

Šesnest nominacija za Oscara, od kojih je realizirala dvije (“Kramer protiv Kramera” i “Sofijin izbor”), 25 za Zlatni globus te više od 60 snimljenih filmova čine Meryl Streep (62) jednom od najvažnijih suvremenih holivudskih glumica. Ovogodišnja laureatkinja Centra za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy za cjeloživotni doprinos kulturi SAD-a prije dvadeset se godina, usprkos svemu tome, našla pred zidom. Kada je navršila četrdesetu te su joj triput bile ponuđene uloge zlih vještica, pomislila je kako joj je karijera došla svome kraju. U tim ponudama vidjela je poruku da su glumice njenih godina ustvari već vlastita groteska.

Svojim je kasnijim ulogama u “Satima”, “Vrag nosi Pradu” i “Mamma Mia!” Meryl, međutim, dokazala upravo suprotno – s godinama je bivala sve bolja. U svom posljednjem filmu Streep igra Margaret Thatcher, britansku premijerku iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao željezna Lady glumica je saznala da je politika u to vrijeme bila isključivo muški prostor.

– Svijet se mijenjao i moglo se osjetiti kako stari poredak slabi, no mnogi su se tome opirali. Nevjerojatno je što je Margaret Thatcher postigla usprkos predrasudama, a potom se uspjela održati toliko dugo da je postala premijerka s najduljim stažem u dvadesetom stoljeću – izjavila je Meryl za Vogue, kojem će se po prvi puta naći na naslovnici. Glumica, koja se često na osnovi svojih brojnih nominacija šali da je rekorderka u broju neosvojenih Oscara, također je primijetila kako će zacijelo biti i najstarija osoba koju će zapasti takva čast.

Linker
25. travanj 2024 02:30