RAZOTKRIVANJE

Miho Bošković: Žene se okreću za mnom

Vaterpolist Miho Bošković, rođen prije 27 godina u Cavtatu, koji jednako dobro puca na protivnički gol, svira klavir i sklada, bit će najveća uzdanica trenera Ratka Rudića na Europskom prvenstvu koje će se u rujnu održati u Zagrebu

Na što pomislite prije nego što loptu zavitlate prema golu? – U mislima je vidim u mreži.

Imate li ritual prije ulaska u bazen? – Prekrižim se.

Što je za vas najveći životni uspjeh? – To je moja kći Iris, kojoj je jedanaest mjeseci. Nadam se da je neću razmaziti, premda mi svi u obitelji govore da je to neizbježno.

S koliko ste godina naučili plivati? – S pet. Uspio sam uvjeriti roditelje da više ne trebam “leptiriće”. Nisam ih volio nositi jer su me sputavali u vodi.

Kakvi ste bili kao dječak? – Nestašan. Mojim roditeljima, majci Mariji i ocu Jakši, negdašnjem vaterpolistu Juga, nije bilo lako izaći sa mnom na kraj. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da im nestanem s vidokruga i zaputim se ljeti na kupanje. Posebno mi je to bilo drago učiniti prije ručka ili neke druge obiteljske obaveze koju sam htio izbjeći.

Što vas može izbaciti iz takta? – Teško mi je šutjeti kad osjetim nepravdu. Iako sam svjestan da je šutnja zlato.

Jeste li ljubomorni? – Jesam, ali ego mi ne dopušta da to pokazujem. Malo ljubomore ne škodi u braku, ali ne valja kad je ima previše.

Što vas je navelo na odlazak iz kluba Jug, hrvatskog prvaka u TEVA Vasas Plaket iz Budimpešte? – Trebali su mi novi izazovi, a kod izbora mađarskog kluba presudile su tri stvari: odgovara mi sredina, imaju odlične uvjete za rad, a i financijska ponuda bila je dobra. Da je i jedno od nabrojenog izostalo, ne bih potpisao ugovor.

Kako biste u nekoliko riječi opisali Konavljane? – Vrlo su radišni, cijene tradiciju, snalažljivi su, ne daju se ni od koga zafrkavati. Kod njih nema sredine u komunikaciji. Ili vas prihvate odmah ili neće nikad.

U kojim situacijama zaobilazite istinu? – Kad god pokušavam nešto “smuljati”, sve mi se vidi na licu i zato izbjegavam takve situacije. Ako ne mogu reći istinu, radije šutim.

Što biste radili da se ne bavite vaterpolom? – Diplomirao sam prije godinu i pol dana na Glazbenoj akademiji u Splitu pa nisam samo vaterpolist nego i profesor glazbene teorije.

Koliko često sjedate za glasovir? – Sviranje je moj ispušni ventil, a primjenjujem ga kad se u meni skupi dovoljno “materijala” koji želim ispuhati. Nekad sviram nekoliko dana uzastopce, a nekad prođe i tjedan da ne priđem glasoviru.

Što vas uvijek može razveseliti? – Osmijeh moje kćerkice Iris.

Što biste kod sebe najradije promijenili? – Nagao sam. Volio bih da mogu malo zauzdati svoj temperament.

Smatra se da su vaterpolisti najljepše građeni sportaši. Okreću li se žene za vama i da li vam to godi? – Primjećujem da me žene gledaju. Neke se i okrenu za mnom. Kao i svakom muškarcu, to mi imponira.

Što o tome misli vaša supruga Petra, diplomirana ekonomistica? – Ništa, jer se i za njom okreću muškarci. To mi nije drago, ali ništa ne govorim. Ne želim joj pokazati da mi to smeta.

Koji vam je kompozitor najdraži?Johann Sebastian Bach. Često sviram njegove skladbe. Što sam više na studiju analizirao njegovu glazbu, to sam mu se više divio. Genijalan je autor.

Uz kakve se skladbe najradije opuštate? – Uz vlastite improvizacije. Nisu to ozbiljne kompozicije, ne zapisujem im note i nemam ambiciju postati kompozitor.

Koje vam je omiljeno, a koje najmrskije jelo? – Pašta. Ali i mesna jela, te riba. Ne volim tripice.

A piće? – Tekući voćni jogurt zimi, a ljeti uživam u bezalkoholnom pivu. Izbjegavam alkohol. Iznimka je čaša bevande tu i tamo.

Na što biste potrošili posljednji novčić? – Na čokoladu. Bez nje ne mogu zamisliti život. Najviše volim švicarske Lindt s alpskim mlijekom. Ovisan sam i o milki.

Tanja Vučićević

Linker
14. travanj 2024 14:26