POLITIČKE VODE

Modna urednica Anna Wintour postaje veleposlanica

Donedavno je bila poznata isključivo kao modni “vrag koji nosi Pradu”, istovremeno zadržavajući imidž najopasnije, najbezosjećajnije i najtalentiranije urednice jednog časopisa u novijoj povijesti. No, nakon desetljeća predvođenja modnog biznisa Anna Wintour uskoro bi se mogla naći u svijetu vanjske politike, kako javlja Jutarnji list.

Anna Wintour kandidat je, naime, za mjesto veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Francuskoj. O njenom ulasku u diplomatske vode govorka se već nekoliko mjeseci, no glasine su se pretvorile u ozbiljnu debatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Wintourinoj domovini prije nego što je postala američka državljanka. Iako nitko ne osporava Wintourinu sposobnost koja ju je dovela na samo čelo modne industrije, u političkim krugovima njenu moguću diplomatsku karijeru mnogi doživljavaju kao skandal.

– Sama činjenica da je Wintour na listi za mjesto ambasadora pokazatelj je Obamine opsesije celebrityjima, kao i nepoštivanje posebne angloameričke veze.Anna Wintour možda jest primamljiv odabir za Bijelu kuću usredotočenu na zvijezde, ali ona je eminentno neprikladna za najprestižnije diplomatsko mjesto Sjedinjenih Američkih Država – piše analitičar vanjske politike Nile Gardiner.

Ipak, priča Anne Wintour priča je o uspjehu nekoga tko je od ranih dana znao što hoće. Rođena u bogatoj obitelji urednika Evening Standarda Charlesa Wintoura, Anne je ugledne škole napustila vrlo rano i prepustila se ekscentričnom životu Londona 60-ih, kada je dijelila plesne podije noćnih klubova s Beatlesima i Stonesima, uvijek prepoznatljivog stila odijevanja i s frizurom koju nije mijenjala od 15. godine.

Od ranih dvadesetih godina, izmjenjujući uloge uspješne urednice raznih časopisa u Londonu i New Yorku, Wintour će ipak ostati zabilježena kao glavna urednica modnog magazina Vogue koji je pretvorila u najutjecajniji modni magazin na svijetu, putem otkrivši nekoliko dizajnera kao što su Marc Jacobs i Alexander McQueen i vladavinu supermodela zamijenila licima celebrityja na naslovnicama Voguea. Ona je tema novinskih članaka i knjiga, ranije spomenutog filma “Vrag nosi Pradu”, čija je autorica radila za Wintour u Vogueu, te dokumentarnog filma “Rujanski broj”.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

Linker
24. travanj 2024 04:21