LUKA GRUBIŠIĆ

Modni put oko svijeta

Jedno od najugodnijih iznenađenja nedavno održanog Nivea Cro-À-Portera je kolekcija Balon 31-godišnjeg zagrebačkog dizajnera Luke Grubišića. Elegantne puf-haljinice i suknje upotpunjene majicama s printom – koje čine veći dio kolekcije – dizajner je namijenio modernim i emancipiranim ženama koje vole glamur. Većina njegove odjeće izrađena je, naime, od najkvalitetnijih prirodnih materijala – svile, svilenog tafta, svilenog organdija i pamuka.

Inspiracija mu je bio Mediteran pa prevladava odjeća u tamnoplavoj i boji tirkiza, a ukrasi i bretele su često u obliku brodskog konopa. Na Nivea Cro-À-Porteru Grubišića su hvalili modni kritičari, a što će reći kupci, vidjet će uskoro, jer ovih dana u Zagrebu, u Teslinoj 14, otvara dućan vlastitog modnog brenda LukA. Kaže da se ne boji recesije, iako njegova odjeća nije jeftina: suknje su između 3500 i 5000, a haljine od 4000 do 8000 kuna.

– Radim za kupce koji znaju prepoznati vrhunsku kvalitetu materijala i izrade. Svilu kupujem u New Yorku, direktno od čuvenog dizajnera Michaela Korsa. To su materijali koje on naručuje za svoje modele, ali ih na kraju iz nekog razloga odluči ne iskoristiti, nego ih proda drugim dizajnerima. Svileni taft nabavljam u Italiji, a pamučne majice u Los Angelesu. Printove na majicama radim u New Yorku, iako bi bilo neusporedivo jeftinije to napraviti u Zagrebu. No, zato jednu svoju majicu nosim pet godina i još je kao nova – otkriva Luka Grubišić, koji je prava mjesta za kupnju kvalitetnih materijala otkrio tijekom sedmogodišnjeg boravka u New Yorku. Zagrebački dizajner, koji je diplomirao marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, otišao je u New York na postdiplomski studij ekonomije. Ali je nakon samo tri mjeseca shvatio da, kako kaže, ne želi cijeli život provesti u odijelu i kravati.

Kako ga je oduvijek zanimala moda – pa je svojevremeno kreirao kostime za nastup svojoj bivšoj djevojci, klizačici Idori Hegel – a uspio se upisati i na čuveni modni koledž Parsons School of Design, koji su pohađali i dizajneri Marc Jacobs i Donna Karan , nije uopće dvojio u kojem će smjeru krenuti njegova karijera.

Tijekom školovanja na fakultetu dobio je posao u studiju slavnog Oscara de la Rente . Starijim dizajnerima svidjeli su se njegovi crteži modela, pa su mu ponudili suradnju. U tom je studiju ostao godinu i pol. Zatim je kratko radio i za Maggie Norris, bivšu dizajnericu Ralpha Laurena, te za grčkog dizajnera Nicolasa Petroua. Posljednje radno mjesto bilo mu je u tvrtki Hacker Dolan&Partners za koju je analizirao modno tržište. Kad je ta tvrtka 2008. preselila ured u Boston, Luka Grubišić odlučio se vratiti kući. Svoju prvu kolekciju predstavio je lani na jesenskom Cro-À-Porteru. Modni kritičari su o njoj imali podijeljena mišljenja, ali to ga nije obeshrabrilo. Nastavio je marljivo raditi i na ovogodišnjem Nivea Cro-À-Porteru prikazao je kolekciju koja je mnoge oduševila. – Pomno smišljam svaki detalj. Čak i etiketu izrađujem od dvostrukog komadića svile, a podstave radim od iste tkanine od koje je i odjevni predmet. Nikad ne štedim na tkanini pa tako za jednu kratku puf-suknju potrošim tri i pol do četiri metra svile. Primjerice, za vjenčanicu iz nove kolekcije trebalo mi je 45 metara tila, 12 metara svilenog tafta i dva metra svilenog satena. Budući da sam perfekcionist, ne podnosim šlamperaj i grozim se haljina s kojih vise končići. Jednu haljinu u prosjeku šivam dva do tri dana, a za kompliciranije treba mi cijeli tjedan – kaže 31-godišnji dizajner, otkrivajući da ga je za novu kolekciju inspiriralo more. Godinama jedri, sudjelovao je i na nekoliko regata, a najveća su mu strast ronjenje i podvodni ribolov. Čak si je na nadlaktici istetovirao kostur ribe. – Moj otac Nikša je umirovljeni kapetan duge plovidbe, a kapetani su bili i moj djed i pradjed. Zato mi je boravak u obiteljskom ljetnikovcu u Starom Gradu na Hvaru najveći užitak. Gen za umjetnost naslijedio sam od majke Jasne, arhitektice, a i moj djed po majci, Josip Turkalj, bio je kipar. Dizajner koji u svoje kreacije utroši metre i metre materijala, najbolje se osjeća u majicama, trapericama i tenisicama. Voli, kaže, odjeću s potpisom Armanija, Prade i modnog dvojca D&G, ali istinski vjeruje i uspjeh svog brenda. Dapače, nada se da će LukA u sljedećih pet godina biti spreman za proboj na strana tržišta.

Kristinka Šćavina

Linker
15. travanj 2024 04:27