ŽIVOTNA ŠKOLA ŽUŽI JELINEK

Muškarci bježe od okova

Godišnji odmori samo što nisu počeli. Ili, možda, nekima već jesu, a znam da mnogi, osobito muškarci, proživljavaju Tantalove muke. Kako, gdje i s kim ga provesti – sa ženom ili ljubavnicom.

Sve nekako još uspiju srediti ako u braku nisu rođena djeca. A ako jesu, onda nema dvojbi – sve se ipak podređuje njima. Obiteljski odmor se planira onda kad su djeca slobodna. “Restlovima” se tad moraju zadovoljiti ljubavnice. One “početnički” zaljubljene i to otrpe, nadaju se ipak nekim boljim vremenima, a one druge traže izlaz iz te situacije. Ako ga nađu, ili je možda tek na vidiku, tada te veze najčešće pucaju. Statistike kažu da se ljubavnici najčešće razilaze u vrijeme godišnjih odmora. Ali i nove veze se uspostavljaju najčešće tada. Sjećam se priče jednog svog ljubavnika koji bi znao govoriti da su mu dani godišnjeg najgori. I ja sam mu vjerovala. Bio je prisiljen po cijele dane biti uz ženu, slušati neprestano njezina gunđanja, njezine žalopojke, gledati je i u svim onim fazama koje ipak ne bi dolazile do izražaja kad bi se tek na večer vraćao doma i kad bi ga dočekivala naj­češće sređena, barem dok joj je bilo stalo do njega.

Nasreću, on joj je mogao priuštiti ono o čemu su drugi muškarci mogli samo sanjati. Uplaćivao bi joj tko zna kamo ne sve putovanja, čak i s prija­­teljicama, samo da on bude slobodan. Ali i ne samo zato da bi bio sa mnom jer mi smo imali drugih mogućnosti sastajanja, nego baš što više nije mogao ni zamisliti dva tjedna biti samo s njom. Za nj je godišnji uz nju bio umor, a ne odmor, ne jednom je rekao. Ne trebam posebno ni naglasiti da je ostao s njom u braku dok ih smrt nije rastavila, ali da je uvijek nalazio, na sreću svoju, neke ispušne ventile koji su mu davali snagu da – izdrži. Mnogima će zvučati paradoksalno, ali seks izvan braka mu je održao – brak. I zato sam ja nebrojeno puta ponavljala da se ne treba rastajati zbog nevjere. Ali i još jednu istinu sam često izgovarala – muškarac traži izvan kuće ono što ne nalazi doma.

Krevet je najvažniji predmet u kući, a malo koja žena je toga svjesna kad prvi put legne u onaj bračni. Uvijek sam se pitala kako mogu neke žene biti tako nerazumne i čak i pomisliti da će on uvijek ostati topao i primamljiv. Da nisam imala mogućnosti organiziranja svoga života onako kako sam željela, teško da bih ja uopće mogla biti ljubavnica. Jer ja sam znala što od ljubavnika tražim i što mogu dobiti. Drugo me i nije zanimalo. Znala sam, a o tom svome iskustvu sam toliko puta i govorila – ljubavnica će dobiti ono što joj ljubavnik može dati, ništa više ni manje od toga jer inače i ne bi bila ljubavnica. Dobit će drugačiji seks od onoga koji ima doma, a sve drugo su tek iluzije. Zato sam govorila svakoj koja bi me tražila savjet – ne pretvaraj ljubavničku vezu u – bračnu. Od toga svaki pametan muškarac bježi. On bježi od okova.

No, da ne bih i ja ispala neka “nadžena”, moram reći da sam od jednoga svoga dugogodišnjeg ljubavnika poželjela i nešto više. Samo kad sam shvatila da od toga neće biti ništa, ja sam se – udala za drugoga – rezervu kako bih kroz šalu govorila. Pa ni to nije loše, pogotovo za ženu koje na brak ne gleda kao na bezuvjetnu vječnost. Međutim, i ljubavnica, barem ako je ljuba­­vništvo u začetku, traži svoje. Ako stupa u vezu s muškarcem zato što joj se sviđa, pa i što je u nj zaljubljena, želi s njim biti barem nekoliko dana sama, bez njegovih nervoznih pogleda na sat i svjesnosti da u određeno vrijeme mora biti doma. Ona objektivno ne želi nemoguće – da vrijeme koje je s njom bude samo njezino.

Kad bi me muškarci znali pitati što im je u takvim slučajevima činiti, obično bih im odgovarala – ako vam je stalo do ljubavnice, nađite na­­­čina da je uvjerite da je ona jedina – a to ćete naj­­­bolje činiti u krevetu. Bilo je među takvima i onih koji se baš nisu mogli podičiti “muškom snagom”, ali su imali drugo moćno oružje – iskustvo, poznavanje psihe žena koje uopće pristaju biti ljubavnicama. I iznad svega strpljenje. No, da se vratim onome što najvjerojatnije još muči ljubavnike – kako organizirati godišnji da bi sve strane bile zadovoljne.

Ako su djeca u pitanju, desetak dana s njima mo­­ra se provesti. Jer pravi muškarac uvijek će vo­­diti brigu o njima. Sve prolazi, ali nitko si ne smije dopustiti da svojim ponašanjem upropasti – djecu. Ostalo vrijeme može pripasti i ljubavnici. One su naj­­češće zadovoljne i s manje dana ako su oni sa­­mo njezini.

Znam da će se i sad mnogi pitati kako provesti dva godišnja kad je u ovim ekonomskim uvjetima nemoguće organizirati i jedan. Na žalost, kao i sve u kapitalizmu, i ovo je dopušteno samo onima s dubljim džepom. Čujem već primjedbe muškaraca ali i žena koji se ne slažu da je ovakav seks vezan uz novac. Morat ću ih razočarati i podsjetiti ih da je sve vezano uz novac, sviđalo se to kome ili ne. Stara izreka kaže da se – užici plaćaju – na ovaj ili onaj način.

No, imam odgovor i tima služeći se mišlju jednoga pjesnika koji je rekao: Ako je zanesenost prava, a strast uzavrela, onda je tako malo važno gdje se ona realizira – u najboljem hotelu ili na mekoj travici. Možda je baš to odgovor na vječno pitanje koje si postavljaju ljubavnici – zašto je sa mnom i koliko me voli. Dok joj je stalo do muškarca, žena će željeti biti s njim ma gdje da to jest. Kad počne tražiti ono što zna da joj ne može dati, znak je njemu za uzbunu. Ili bijeg ili ostanak. Ovisi o tome u kojoj je fazi.

Morat ću razočarati i ljubavnice. One od samog početka moraju znati, da se ne bi poslije još više razočarale, kako nema mnogo takvih veza koje završavaju – brakom. Znam i još nešto. Nema ni mnogo žena koje su svjesne činjenice, barem ne u početku, da su muškarci čudna čeljad. Iako znaju da svemu ipak dođe kraj, srljaju često i u vlastitu propast. A to nikome ne donosi dobro. Nema lošijeg renomea za ljubavnicu ako je žena otkrije, nema veće sramote za ljubavnika ako bude izvrgnut ruglu.

Više od šesto tisuća ljudi na internetu je neki dan moglo vidjeti kako ljubavnica jednoga moć­­nika izlazi kroz prozor jer se žena ranije nego je rekla vratila s puta. Pametni muškarci bi morali znati jedno – obiteljski dom, ma kakav da on jest, treba poštedjeti – uljeza. Žena će op­­ro­­stiti prevaru i u najskupljem hotelu, u tko zna kojoj ne egzotičnoj zemlji, ali nikad neće ni oprostiti ni zaboraviti ako je oskrvljen bračni krevet. I što savjetovati na kraju – muškarci, ako vam je stalo do braka, ali i do lju­­­bavnice, pametno podijelite svoje vrijeme. Oni­­­ma s novcima će biti lakše, a onima drugima po­­­moći će – iznadprosječan seks.

Linker
16. travanj 2024 08:59