MOJA KUHINJA

Neno Belan: Svaki dan bih imao piknik na travi

Kad bi si to mogao priuštiti – što zbog slobodnog vremena, a što zbog vremenskih uvjeta – 49-godišnji glazbenik Neno Belan svaki bi dan imao piknik na travi. Jer, rođeni Splićanin s riječkom adresom uživa u svakom zalogaju na otvorenom, a jedino što mu uz to treba su dobro društvo i gitara.

– Od pogleda na more i na drage ljude za stolom raste mi i želja za hranom. Kao mali obožavao sam odlaziti u Pučišća na otoku Braču, rodno mjesto moje majke Marije, gdje mi je sve što sam stavio u usta imalo fenomenalan okus. I danas ondje provodim barem dva mjeseca godišnje, i uvijek nađem neko mjesto uz more gdje mogu prebirati po žicama i uživati u slasnim zalogajčićima – kaže kantautor koji si je prošli tjedan, sasvim nenadano, priuštio nekoliko nezaboravnih gastronomskih trenutaka.

Dio spota za pjesmu “Kiša”, koju će promovirati na koncertu u zagrebačkom Domu sportova 12. veljače, snimio je, naime, na terasi splitskog restorana Grašo ACI. A kako je u njegovoj neposrednoj blizini park Sustipan, Neno Belan je stanku za ručak odlučio provesti na travi – udobno se smjestivši na prostirci, zajedno s trljama s gradela, fažolom s kozicama, ribljom salatom, domaćim fritulicama i ostalim tradicionalnim dalmatinskim delicijama.

– To što sam s mora, ne znači da jedem samo ribu. Dapače, svaki dan bih mogao jesti goveđu juhicu koju najbolje pravi moja majka, umirovljena referentica. Nitko ne radi ni bolju pašticadu s njokima i suhim šljivama, ni bakalar na crveno s grožđicama – što je brački specijalitet. Odlična kuharica je bila i moja pokojna nona, koja je sve sastojke dodavala odoka i nikada ne bi pogriješila. Meni to nikako ne uspijeva, premda se u kuhinji sasvim solidno snalazim – govori Neno, koji često u svom samačkom stanu kuha za prijatelje.

Kuhati je naučio prije petnaestak godina kad se zbog tadašnje djevojke preselio u Rijeku. U početku su to bila jednostavna jela, tek toliko da nešto stavi u usta, a danas su na njegovom jelovniku i delicije poput hobotnice pod pekom i istarske maneštre. A kako voli slatko, postao je majstor za palačinke, koje kombinira sa svim mogućim namazima – čokoladom, marmeladom, kremom od oraha …

– Pripravljam splitske, bračke i istarske specijalitete – otkriva Neno. – Većinu recepata dobio sam od majke i none, ali i često kupujem i skupljam kuharice. Kad se, pak, poželim novih i drukčijih okusa, krstarim po restoranima – kineskim, meksičkim… Sviđaju mi se neobični spojevi okusa na tanjuru, dosta pikantnih začina i slatko-kiselkasti umaci, no sve bih to mijenjao za lonac “mišance”, mješavine razne zeleni, čija je sezona upravo u zimskim mjesecima.

Kako je u posljednje vrijeme zaokupljen snimanjem kompilacije svojih najvećih hitova – otkako je bio s grupom Đavoli pa do danas – Neno Belan ne stigne kuhati nego obilazi riječke oštarije. A barem jednom mjesečno zaželi se majčine kuhinje pa jurne do Splita, gdje mu živi i 19-godišnja kći Nikolina, maturantica solo pjevanja u srednjoj glazbenoj školi. Osim ljubavi prema glazbi, otac i kći dijele isti gastronomski ukus pa zajedničko vrijeme rado provode na terasi nekog od splitskih restorana uz pravu dalmatinsku “spizu”.

Linker
24. travanj 2024 07:26