HRVATSKI DIZAJNERI

nnn

Na nedavno održanom Cro-a-Porteru, prikazana su najbolja ostvarenja hrvatskih dizajnera. Kolekcije načinjene od najfinijih materijala; svile, kašmira, brokata, vuna, ukrašene krznom, Swarovski kristalima, perlicama, te ručno rađene cipele, za čiju izradu se koristi najfinija koža, izmamili su uzdahe prisutnih modnih poklonika.

No, zašto su u u većini slučajeva ti privlačni komadi odjeće, uglavnom nedostupni prosječnim budžetima modno osvještenih Hrvatica?

Je li riječ o odjeći koja je namijenjena samo estradnim zvijezdama, koje si mogu priuštiti odjeću s autorskim pečatom ili svaka žena ima potrebu da­ barem u nekim specijalnim životnim prilikama izgleda glamurozno te će si priuštiti nešto posebno, samo za nju krojeno.

Jedana od razloga relativno visokih cijena dizajnerske odjeće kada je riječ o Hrvatskoj leži u činjenici da naši dizajneri rade male serije odjeće, te da čitav posao od razrade ideje do konačne izrade modela, radi nekoliko osoba, najčešće dizajner uz jednu ili više krojačica.

Biraju samo najfinije materijale, sve ukrase na modelima kao što su volani, krzno, šljokice, čipke, rade ručno, što je to dugotrajan posao koji zahtjeva veliku preciznost.

Zagrebački dizajneri, svoje modne ateliere, gotovo kao da skrivaju po gradskim vežama u samom centru grada, koje pronalaze samo iskusne trendseterice.

ANAMARIE

Dizajnerica Ana Marija Brkić, inspiraciju za kolekciju prikazanu na ovosezonskom Cro-a-Porteru, pronašla je u dijamantu koji je konstrukcijski pokušala prenijeti na tkaninu, u vidu bridova koji se pojavljuju na modelima. Kašmir, vuna i svila u bež, sivoj i bijeloj boji, uz izuzetak crvene večernje haljine, materijali su koji dominiraju u ovoj izrazito ženstvenoj, elegantnoj i ujednačenoj kolekciji.

– Kada radim kolekciju, što obično traje po šest mjeseci, nastojim ne štedjeti na materijalima i napraviti svaki komad odjeće što kvalitetnije. Proces izrade je dugotrajan je najprije treba osmisliti kkolekciju, iraditi konstrukcije te zamišljeno izvesti u tkanini – izjavila je dizajnerica Ana-Marija Brkić.

Cijena crvene haljine iznosi 5, 500 kn Smeđa 8000 kn

MATIJA VUICA

Pokazala je kolekciju romantičnih i lepršavih večernjih haljina, načinjenih od svile, s decetnom primjesom čipke, perja i kristala Swarovski.

– Za izradu jedne haljine znam potrošiti i po 30 metara svile. Svi ukrasi na haljinama, kao što su volani, perje, Swarovski kristali, perlica, ručno se našivaju – izjavila je dizajnerica Matija Vuica , koja pored naših estradnih zvijezda kao što su Nina Badrić, Indira Vladić, Dubravka Šeparović, najčešće odijeva dijevojke i žene koje za specijalne prigode kao što su vjenčanja ili maturalne zabave žele izgledati posebno. Cijene mojih haljina uglavnom se kreću od 4000 do 10 000 kuna.

Crna haljina 12 800 Siva 11 500

JURAJ ZIGMAN

Mladi dizajner Juraj Zigman, koji se proslavio svojim osebujnim kreacijama u živim bojama, već je rasprodao veći dio kolekcije prikazane na ovosezonskom Cro- a-Porteru. Pjevačica Severina, zaljubivši se u njegove kreacije, kupila je nekoliko unikatnih komada odjeće kao što su ružičasti kaput, korzet te haljina.

– Drago mi je kada moje kreacije kupuju osobe čiji je posao vezan uz javni nastup jer jedino na taj način modeli zažive neki novi život. No, većina mojih klijenata obične su djevojke i žene koje žele biti drugačije te ne podliježu konvencijama. Cijena haljina koje sam pokazao na Cro-a -Porteru ne može biti niža jer sam proces izrade traje jako dugo. Riječ je o dugačkim, raznomojnim haljinama koje se šivaju od različitih komada tkanine, a cijeli posao od kroja do izrade radimo samo ja i moja krojačica.

Haljina “Frida” 5000 kn

BORIS PAVLIN

Dizajner proslavljen raskošnim modelima večernjih haljina i vjenčanica, ukrašenih ručno rađenom čipkom, predstavio je kolekciju inspiriranu putovanjem na Bliski Istok.

– Haljina najprije mora biti savršeno oblikovana prema tijelu, što iziskuje jako puno proba za sami tzv. kostur, po kojem se kasnije izrezuje čipka. Kada se čipka radi ručno, izrezuje se jedan po jedan cvjetić, šuplji dio se izbacuje i to je nešto što traži veliku preciznost, našivanje perlica, kristalića, bilo kakvih našivaka.

-Ne mislim da su hrvatski dizajneri skupi, jer naše cijene su male u odnosu na europsku modu. Konfekcijske haljine koje koje su određeni brand, šivaju se u Kini I za njihovu proizvodnju terba malo više od sat vremena, što je u odnosu neznatno u odnosu na količinu koju ja utrošim na šivanje jedne svoje haljine.

Haljina; 21 000 kn

ARILEO

Jurica i Marija Pirić, predstavili su kolekciju uglavnom večernjih haljina, inspiriranu glazbom 80-ih i 20-ih godina prošlog stoljeća, punkom i charlestonom. Pored estradnih zvijezda kao što su Danijela Martinović i Sandra Bagarić, ovaj modni dvojac svoje mušterije uglavnom pronalaze u poslovnim ženama koje zarađuju dovoljno da si mogu priuštiti pokoje odijelo ili večernju haljinu. čije su cijene između dvije i tri tisuće kuna.

-Nemamo visoke cijene jer nam je važnije da prodamao više komada odjeće po prihvatljivim cijenama nego jedan za basnoslovnu cifru – izjavio je Jurica Pirić

Crvena haljina: 2700kn

IVONA MARTINKO

Dizajnerica čiji su modeli pistom prošetali u ravnim cipelama nalik na gojzerice, prikazala je svoje viđenje mlade poslovne žene. Već duži niz godina ima isti krug kupaca koji većinom čine mlade, zaposlene žene.

Haljina : 1600 kn Kaput: 3500 kn

LEDENKO

Uz unikatnu haljinu, najbolje pristaju, ručno rađene cipele. Dizajneru Ivanu Ledenku za izradu jednog para cipela koje radi od najfinijih vrsta kože kao što su crocokoža, chevreou koža i velur, potrebno je najmanje deset dana jer svaki se model najprije radi od papira te se kasnije ručno izvodi u koži.

Crvene cipele: 1990 kn Sive: 1790 kn

Linker
20. travanj 2024 06:17