Flickr/Amila Tennakoon
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Ojačajte imunitet pomoću drevne indijske medicine - 10 AYURVEDA savjeta

Znanje o životu, kako bismo doslovno mogli prevesti riječ ayurveda, staro je više od 5000 godina, razvilo se na području Indije i bavi se balansiranjem uma, duha i tijela te životom u skladu s prirodom.

Polazišna točka ove alternativne metode liječenja je da se ayurveda prije svega bavi prevencijom bolesti i pomlađivanjem organizma, a posebnu pažnju posvećuje prehrani i uravnoteženom načinu života.

Ukoliko želite izbjeći sezonu prehlada i gripe, razmislite o sljedećih deset savjeta kako ovladati svojim zdravljem i zadržati ga podalje od sezonskih bolesti.

1. Jedite lagana i topla jela.

2. Izbjegavajte hladane obroke jer hladna hrana i piće nepovoljno djeluju na probavu i zdravlje.

3. Izbjegavajte slatkiše i prženu hranu koja se teško probavlja, a više jedite korjenasto povrće te juhe.

4. Priuštite si jutarnju samomasažu toplim sezamovim ili suncokretovim uljem koje jača kožu i hrani tkivo.

5. Navečer si pripremite toplu kupku s eteričnim uljima koja zagrijavaju organizam, poput đumbira, kardamoma, eukaliptusa, ružmarina, cimeta, cedara, bora, smreke ili bosiljka.

6. I u prehranu uključite začine koji zagrijavaju organizam: kardamom, đumbir, kumin, kurkuma i cimet neka se nađu u vašim obrocima.

7. Pazite da ne spavate previše, niti premalo. Obično 6 do 7 sati spavanja daje dovoljno odmora za tijelo i um.

8. Prakticirajte vježbe koje će vaše tijelo opskrbiti energijom te se bavite jogom, hodanjem, planinarenjem i sličnim oblicima rekreacije koji će potaknuti cirkulaciju i osnažiti tijelo.

9. Imaje na umu duboko disanje i iskušajte neke od metoda meditacije koju u posljednje vrijeme preporučuje i klasična medicina.

10. Odmah nakon ustajanja uzmite čašu vode sobne temperatute s dodatkom soka od limuna koji djeluje antiseptički i antibakterijski te na taj način čisti probavni trakt i jača organizam.

Pratite nas na Facebooku:

Linker
23. travanj 2024 16:16