DOLAZI NJEGOVO VRIJEME

Petar Cvirn želi na studij u New York

Iako su mu samo 23 godine i nedavno je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, za Petra Cvirna, koji u HTV-ovoj sapunici “Dolina sunca” tumači lik dobroćudnog gostioničareva sina Lovre Bukovca, može se reći da je multitalent i da njegovo vrijeme tek dolazi. Glumački debi na velikom platnu imao je kao 13-godišnjak, u filmu “Ne dao Bog većeg zla” Snježane Tribuson, no tada je još bio premlad da bi ozbiljno razmišljao o glumi kao životnom pozivu. Važniji mu je bio sport, a svakodnevni treninzi u Atletskom klubu Dinamo-Zrinjevac donijeli su mu mjesto juniorskog prvaka Hrvatske u skoku s motkom. No, usprkos najboljem državnom rezultatu, Petar je zaključio kako nije dovoljno talentiran da bi postigao uspjeh na svjetskoj razini pa se ostavio atletike u četvrtom razredu gimnazije.

U to ga je vrijeme više veselio rad u HTV-ovoj dječjoj emisiji Nulti sat, koju je vodio zajedno sa Zlatom Mück, Tamarom Loos i Ivanom Planinićem. Usput je intenzivno slikao, sanjajući kako će jednog dana postati slikar ili arhitekt. No, na kraju je ipak prevagnula gluma, a na Akademiju se upisao iz drugog pokušaja. Prije toga odradio je civilni vojni rok, i to u Gradskom kazalištu “Gavella”, radeći sve što je trebalo pa tako i statirajući u predstavi “Aretej” Zlatka Viteza.

– Dolazim iz obitelji u kojoj je umjetnost uvijek bila na cijeni. Još kao dijete roditelji su me neprestano vodili u kazalište, a i sami su se kretali u umjetničkim krugovima. Otac Mario je po struci profesor likovnog odgoja, i zajedno s mojom mamom Ankicom, koja je studirala dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, vodi obiteljski studio za sitotisak i dizajn. Moj 11 godina stariji brat Ivan je fotograf i snimatelj. Prije nekoliko mjeseci bio je javnosti puno poznatiji od mene – on je, naime, snimatelj koji je zbog nošenja majice s natpisom “I don’t need sex, the government fucks me every day”, dobio otkaz na RTL-u. Točnije, RTL je zbog te majice prekinuo suradnju s tvrtkom Blenda, čiji je Ivan vlasnik – kaže Petar Cvirn.

Iako nije postao slikar, 23-godišnji glumac rado crta. Radi uglavnom s akrilnim bojama, najčešće apstrakcije, no i razne motive inspirirane stihovima pjesama Đorđa Balaševića. Naime, Petar je vjerojatno najveći Balaševićev obožavatelj među glumcima: bio je na dva njegova nedavna koncerta u Satiričkom kazalištu “Kerempuh”, sprema se i za treći, a nedavno je zbog Balaševićevog nastupa “potegnuo” i do Maribora.

– Da bi se istinski razumjela Đoletova glazba, mislim da čovjek mora na neki način “nositi” ravnicu u srcu. Iako sam rođeni Zagrepčanin, povijest moje obitelji ukorijenjena je u Slavoniji. Baka i djed s tatine strane pripadaju bogatim vlastelinskim obiteljima podrijetlom iz Češke, a živjeli su u Pakracu i Lipiku. Majčini su rodom iz Imotskog, no kako je djed bio inženjer građevinarstva, zbog njegovog su se posla preselili u Požegu, gdje su i ostali. Kao dijete, često sam dolazio k njima i zaljubio se u Slavoniju – kaže Petar, koji je posebno vezan za obitelj.

To je jedan od razloga zbog kojih još živi u roditeljskoj kući u zagrebačkoj četvrti Maksimir. Na velikoj terasi njegova je majka posadila bor, maslinu, ginko, lovor, bosiljak, ružmarin, a Petar, koji obožava “petljati” oko biljaka, redovito ih zalijeva. Uvijek se trudi naći vremena za to, iako je rijetko doma jer prati sva kulturna događanja, a godinama nije propustio nijedan kazališni, filmski, plesni i jazz-festival koji se održava u Zagrebu.

A mnogo i radi. Osim u sapunici “Dolina sunca”, glumi i u dječjim predstavama “Junaci Pavlove ulice” Aide Bukvić i “Postojani kositreni vojnik” Dore Ruždjak Podolski u kazalištu KNAPP. Dok od ranijih angažmana rado spominje glavnu ulogu u američko-hrvatskoj koprodukciji “Freedom From Despair” Brende Brkušić i manju ulogu u filmu “Snivaj, zlato moje” Nevena Hitreca, a u kriminalističkom serijalu “Balkan Inc.” pojavljivao se kao Krešo Lisjak. Od kazališnih uloga posebno mu je važan Marin Držić iz predstave “Glasi iz planina” Renea Medvešeka, koja je prošlo ljeto bila najbolja na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Petar svoje glumačko usavršavanje namjerava nastaviti u New Yorku, gdje je već dva puta bio na glumačkim radionicama. S oduševljenjem priča o tim putovanjima, ali zato je vrlo škrt na riječima kad ga se pita za ljubavni život.

– Imam curu, ali ona nije iz glumačkih krugova i nije poznata javnosti pa ne bi bilo u redu da je bespotrebno izlažem – kaže 23-godišnji glumac.

Kristinka Šćavina

Linker
23. svibanj 2024 15:42