PAUL NEWMAN

Plave oči zauvijek izgubile sjaj

Legendarni holivudski glumac Paul Newman izgubio je višegodišnju bitku s karcinomom pluća. Okružen rodbinom i najbližim prijateljima, jučer je u 84. godini života preminuo na svojoj farmi u američkoj saveznoj državi Connecticut, ostavivši iza sebe impresivnu glumačku karijeru, ali i poveći popis humanitarnih akcija s kojima je pokušao pomoći onima koji nisu bili toliko uspješni kao on. Vijest o smrti objavila je njegova glasnogovornica Marni Tomljanovic.

Rođen 1925. godine u gradiću Shaker Heights, predgrađu Clevelanda, Newman je već u djetinjstvu pokazivao interes za glumu, pa je uz poticaj majke Therese, rođene u Slovačkoj, scenski debi imao kao sedmogodišnjak u školskoj predstavi o Robin Hoodu. Međutim, II. svjetski rat, koji je proveo u zrakoplovstvu, usporio je njegovu glumačku karijeru, a i nije mu se previše žurilo u Hollywood. “Tamo je prelako”, navodno su njegove riječi kojima je objasnio zašto više voli glumiti na Broadwayu nego pred kamerama u Hollywoodu.

Ipak nije izdržao te je popustio pozivima iz “tvornice snova”. Filmski debi imao je 1954. godine u filmu “The Silver Chalice”, ali pravi probitak doživljava tek četiri godine kasnije s filmovima “”Dugo, toplo ljeto” i “Mačka na vrućem limenom krovu”. Ugodne vanjštine i prodornih plavih očiju, Newman je vrlo brzo postao jedan od najomiljenijih američkih glumaca, a popis filmova u kojima je ostvario dojmljive uloge spada među najimpresivnije u Hollywoodu. Glumeći u “Hazarderu”, “Butch Cassidyju i Sundance Kidu”, “Žalcu”, “Hladnorukom Lukeu”, “Bez pakosti” i drugim hvaljenim filmovima zaslužio je čak deset nominacija za Oscara, no osvojio je samo jednog i to s filmom “Boja novca” Martina Scorsesea.

Okušao se i kao redatelj i to uz sjajan start. Njegov debitantski film “Rachel, Rachel” 1968. godine nominiran je za Oscara u kategoriji za najbolji film, no nijedan kasniji film nije kvalitetom dosegnuo debi, pa je na kraju kao redatelj potpisao samo šest filmova.

Nema nikakve sumnje da mu je 1958. godina bila jedna od najljepših u životu. Ne samo da je doživio glumački proboj, već je i oženio ljubav svojeg života, pet godina mlađu glumicu Joanne Woodward. Upoznao ju je još dok je bio u braku s Jackie White, za koju se oženio 1949. godine, no to nije spriječilo da se među njima rasplamsa ljubav. Oženili su se samo nedugo nakon što je Newman dobio razvod, a njihov brak smatran je jednim od najuspješnijih u Hollywoodu. I upravo u godini u kojoj su proslavili zlatni pir, Newman je izgubio bitku s zloćudnom bolesti.

U posljednjim godinama života, glumac se bio udaljio od Hollywooda. I inače nije baš volio lažno blještavilo filmske industrije, pa je sa suprugom živio na svojoj farmi u Connecticutu, ali što je postajao stariji to je bio sve više svjestan da to nije njegov svijet. Puno više uživao je u automobilističkim utrkama, a ujedno je i bolest umanjivala njegove glumačke sposobnosti.

– Više nisam sposoban glumiti na razini koju želim imati – kazao je u svibnju 2007. objavivši da se povlači iz glume.

No, nije se povukao iz humanitarnih akcija. Još od kada je početkom osamdesetih pokrenuo Newman’s Own, robnu marku prehrambenih proizvoda, glumac je veliki dio svoje zarade darivao u dobrotvorne svrhe. Tako je 1999. darovao i 250 tisuća dolara kosovskim izbjeglicama, a tijekom svojega života donirao je više od 300 milijuna dolara raznim humanitarnim udrugama.

Josip Jurčić

Linker
15. travanj 2024 21:33