HRT
PRED NJIM JE VELIKA BUDUĆNOST

Počela druga sezona Maestra - samo se jedan student-dirigent istaknuo

HRT-ov show Maestro krenuo je u svoju drugu sezonu, a među sedam studenata u prvoj emisiji istaknuo se glumac Borko Perić koji je jedini jednoglasno oduševio stručni žiri. Između sedam studenata – dirigenata glumac je jedini koji se nije doimao kao da ima tremu i koga su članovi žirija obasipali pohvalama.

Sedam javnih osoba koje dirigiraju velikim Simfonijskim orkestrom HRT-a ove sezone su Jelena Miholjević, Dražen Ilinčić, Jelena Radan, Mile Kekin, Željka Ogresta, Davor Štern i Borko Perić, a ocjenjuju ih koncert-majstorica Simfonijskoga orkestra HRT-a Mirjam Pustički-Kunjko, maestro Tomislav Fačini i maestro Vladimir Kranjčević.

Jelena Miholjević probila je led i dirigirala prva, a reakcije na njeno ravnanje Simfornijskim orkestrom HRT-a bile su dobre. Od toga da za nju ne vrijedi da se prvi mačići u vodu bacaju, preko pohvala za njeno održavanje tempa i slušanje orkestra.

Draženu Ilinčiću tokom njegova dirigiranja smiješio se cijeli orkestar, a on sam odmah nakon svog nastupa nazvao se Dvorakovim mesarom, budući je njegovom skladbom ravnao.

Maestro Kranjčević rekao je kako ga je orkestar spasio i poručio mu da mora puno vježbati – i to gledajući se u ogledalo. Maestro Fačini dodao je kako se izvukao svojom karizmom, a koncert-majstorica Pustički-Kunjko samo je komentirala da ovakve Slavenske plesove još nije čula.

Ples sablji dirigirala je Jelena Radan, a nakon svoje izvedbe sama se odmah požalila da je već na početku uvidjela da je sve ‘otišlo u neku stvar’.

Koncert-majstorica Pustički-Kunjko je pohvalila samo orkestar, a maestro Kranjčević rekao je kako je držala ritam – ali naopako.

Istom skladbom kao njegova kolegica dirigirao je i Mile Kekin koji je naglasio da je u velikoj panici i strahu:

– Vi svirate u ansamblu koji se zove Hladno pivo, a ovo je izgledalo kao da sjedite u birtiji i dobite hladne čevapčice i toplo pivo – komentirao je maestro Kranjčević.

Željka Ogresta dirigirala je Straussovu polku nakon čega je rekla da je imala strašnu tremu i da je samo sretna jer je živa jer je maestro Kranjčević rekao da su neki dirigenti umrli dok su dirigirali.

Žiri je bio jednoglasan da voditeljica mora još puno vježbati.

Davor Štern istom skladbom ravnao je, prema koncert-majstorici Pustički-Kunjko, dostojanstveno, a prema maestru Kranjčeviću prekomotno.

Borko Perić na kraju je doista došao kao šećer na kraju; koncert-majstoricu Pustički-Kunjko ostavio je bez riječi: pohvalila je njegovu opuštenost i vladanje orkestrom, a maestro Kranjević i maestro Fačini također su mu izrekli same pohvale.

– Čeka vas velika budućnost – poručio mu je maestro Kranjčević, a maestro Fačini veseo je uzviknuo: ‘Kolega!’

Ovoga puta nitko nije ispao, a na samom kraju emisije voditelj Duško Ćurlić priredio je jedno iznenađenje. Naime, i on je stao pred Simfonijski orkestar HRT-a i dirigirao Šostakoviča.

Voditelj je objasnio kako to mora napraviti jer bi se sve skladbe trebale čuti dvaput, a budući je samo sedam studenata, jedna skladba ostala bi tako bez drugog izvođenja.

Linker
24. travanj 2024 21:16