ASOCIJACIJE NA DJETINJSTVO

Preskakanje užeta - još jedna jednostavna, a krajnje efikasna vježba

Preskakinje užeta spada u kategoriju onih jednostavnih i pristupačnih vježbi koje svi znamo iz djetinjstva i pamtimo sa satova tjelesnog odgaja u školi.

Međutim, iako je preskakanje užeta nešto što velika većina ljudi može činiti svakodnevno, bez nekih velikih priprema, oduzimanja puno vremena i stručnog vodstva, vježba je to koja je prilično zanemarena. A nepravedno.

Foto: Colourbox

Donosimo vam 6 razloga zbog kojih biste, ako ne baš svakodnevno, onda barem par puta tjedno trebali preskakati uže.

1. Sagorijeva puno kalorija. Preskakanje užeta po satu sagorijeva od 800 do 1000 kalorija. To je više no što sagorijevanju vožnja bicikla ili trčanje koji u prosjeku u sat vremena sagorijevaju oko 600 kalorija.

2. Uže možete nositi svugdje sa sobom i preskakati ga bilo kad. Čak i samo 5 minuta preskakanja užeta na dan održava vaše tijelo u formi.

3. Preskaknje užeta dobro je za srce i pluća. Ubrzava puls i jača srčani mišić, a pluća su u stanju opskrbljivati mišiće s više kisika.

4. Pomaže pri opuštanju. Duboko disanje bistri um, a brzo izlučivanje endorfina pomaže pri smanjivanju bilo kakve boli i puni vas energijom.

5. Poboljšava koordinaciju pokreta i povećava vašu spremnost za bavljenje bilo kojim sportom i fizičkom aktivnošću.

6. Zabavno je. Morate priznati da pomisao na preskakivanje užeta izaziva drugačije emocije u vama od pomisli na sprave u teretani.

Linker
24. travanj 2024 18:08