@__Angela/ We Heart It
KRATAK VIJEK TRAJANJA

Prijateljstvo s povlasticama - zabavan ili kompliciran odnos?

Prijatelji s povlasticama nisu nepoznanica u suvremenom društvu. U nedostatku vremena za romantičnu vezu i dinamiku koju ona zahtjeva, mnogi se odlučuju za vezu bez obaveze, odnosno za odnos u kojemu imaju najbolje od svega – prijatelja s kojim se odlično slažu i osobu s kojim prakticiraju seks.

Istraživanja su pokazala kako čak polovica studenata ima iskustva u takvom odnosu, a kao razlog za to navode nedostatak vremena za pravu vezu te činjenicu kako jednostavno ne žele romantičan odnos, obavezu niti vjernost.

Iako prijateljstvo s povlasticama funkcionira kao svojevrstan dogovor između dvoje ljudi, on neimnovno ima brojne posljedice te su istraživanja pokazala kako više od 15 posto parova više nisu prijatelji, a gotovo 30 posto njih nije blisko kao nekoć.

Prijateljstvo s povlasticama počinje kao jedna zabavna ideja koja je naizgled dobitna situacija za obje strane, međutim stručnjaci naglašavaju kako to i nije baš tako. Žene naime najčešće nakon nekog vremena počnu razvijati osjećaje i nadaju se romantičnom odnosu te pokušavaju “promijenti” prijatelja i pretvoriti ga u partnera.

Razlozi za to leže u evolucijskoj ostavštini zbog koje žene i danas tragaju za muškarcem s kojim će se skrasiti i osnovati obitelj.

Vrijeme održivosti jednog takvog odnosa iznosi točno tri mjeseca. Nakon tri mjeseca, istraživanja su pokazala, druženje koje koje bilo rezervirano samo za seks, sada je postalo vrijeme za večeru i film, a nakon šest mjeseci stvari postaju zbunjujuće za oba partnera i tada treba odlučiti u kojem smjeru će novi odnos krenuti.

Stoga prije nego odlučite započeti jedan tako komplicirani odnos koji bi trebao biti jednostavan – razmislite o svim dobrim i lošim stranama.

Linker
17. travanj 2024 05:47