STREPNJA ZA BLAGDANE

Princ Philip oporavlja se nakon hitne operacije srca

Devedesetogodišnji princ Philip , vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabete II. (85), sinoć je podvrgnut hitnoj ugradnji stenta u bolnicu Papworth pokraj Cambridgea do koje je prebačen helikopterom RAF-a. Princ je navečer osjetio jake bolove u prsima, pa je najprije podvrgnut pretragama, a potom i postupku ugradnje stenta, koji se ne smatra suviše rizičnim. Kraljevska obitelj boravi inače u palači Sandringham u Norfolku na blagdanskom okupljanju, pa su pored Philipa u trenutku kada je osjetio bolove bili i prinčevi Charles i Harry te princeza Anne .

Bol je Philip, kako tvrde liječnici, osjetio jer su njegove arterije bile ili sužene ili potpuno zatvorene, pa krv, a putem nje i kisik, nisu uspijevali doći do srca. Radilo se, dakle, o predinfarktnom stanju, pa je stoga u prinčeve koronarne arterije smještena cjevčica.

Iz Buckinghamske je palače izvješteno da je princ nakon operacije proveo mirnu noć – i dalje se nalazi pod liječničkim nadzorom te se još ne zna kada će biti otpušten iz bolnice, no ukoliko ne bude komplikacija, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo. Članovi obitelji još ga nisu posjetili, ali su obavješteni o njegovom stanju – riječ je o standardnoj proceduri za kraljevsku obitelj. Ni 2008. godine, kada je u bolnici zadržan zbog infekcije, Philip nije želio primati posjete. Pored ova dva slučaja, vojvoda od Edinburgha doktore je posjećivao još samo kada bi se ozlijedio na kakvoj sportskoj manifestaciji te je i u visokoj dobi iznimno dobra zdravlja. Zbog toga je godišnje uspijevao obaviti i do 350 službenih zadataka, a tu je brojku tek ove godine planirao postepeno smanjivati. Božićno okupljanje uslijedilo je, uostalom, nakon jedanaestodnevne turneje što ju je kraljevski par imao po Australiji.

Kraljica Elizabeta i vojvoda od Edinburgha sljedeće godine slave 65 godina braka i to planiranom turnejom po imperiju. Philip je već sada najstariji kraljevski bračni partner u povijesti Monarhije, a njegovi se bližnji nadaju da će taj rekord nastaviti produljivati te da će već večeras biti s obitelji, koja na Badnjak razmjenjuje poklone. Do sada je Philip nakon toga ispijao brandy s muškim dijelom dinastije, Charlesom, Williamom i Harryjem, a na Božić pješice odlazio u ckrvu, do koje se njegova supruga vozila automobilom.

Linker
20. travanj 2024 16:52