MODNI STIL: ARMANI

Profinjena jednostavnost

Talijanski kreator Giorgio Armani – čija je odjeća sinonim za profinjenu jednostavnost – ove je godine proslavio 75. rođendan i obilježio 35 godina postojanja svoje modne marke.

Nesuđeni liječnik, koji je odustao od studija medicine i zaposlio se kao dekorater izloga u robnoj kući Rinascente, tek je tada, u 24. godini, otkrio svoj smisao za estetiku. U svijet mode ušao je početkom šezdesetih, dizajnirajući u modnom carstvu Nina Ceruttija glasovitu mušku modnu liniju Hitman, a vlastiti brend osnovao je 1974.

U osamdesetima se proslavio elegantnim uskim muškim odijelima, kakva je popularizirao Richard Gere u kultnom filmu “Američki žigolo”, ali i elegantnim poslovnim kostimima – koje su prihvatile ambiciozne i moćne žene u vrijeme yuppie revolucije.

Armanijevo carstvo stalno raste – osim pret-a-porter linija Giorgio Armani i Emporio Armani, razvio je i prateće linije Armani jeans i Armani junior, lansirao liniju namještaja i kućnih dodataka te otvorio niz hotela i restorana koji su uređeni prema njegovim idejama.

Holivudske zvijezde ga obožavaju, njima je Armani gotovo uniforma za izlazak na crveni tepih, a otkako je prije četiri godine pokrenuo liniju visoke mode Armani Prive, njegove haljine često biraju glumice poput Cate Blanchett, Hilary Swank, Julie Roberts, Katie Holmes i mnogih drugih.

Helena Štahan

Linker
21. travanj 2024 13:21