LEONA PARAMINSKI

Prvi tulum u Cannesu

Glamurozni crveni tepih kojim prolaze najveće filmske zvijezde, raskalašene noćne zabave i publika iz cijeloga svijeta koja nestrpljivo očekuje nove projekcije – to je uobičajena atmosfera na Filmskom festivalu u Cannesu, koju će ove godine doživjeti i Leona Paraminski. Zagrebačka glumica jednom je već tu šansu propustila, a sada to ne bi učinila nizašto na svijetu: na najveću filmsku smotru, koja počinje danas, 29-godišnja Leona putuje zahvaljujući ulozi u filmu “Tulum“ Dalibora Matanića, koji je među sedam odabranih kratkometražnih filmova kanskog programa Tjedan kritike.

Taj film o djevojci koja je izgubila svoje voljene u Vukovaru drugi je dio zamišljenog omnibusa od šest filmova o ženama, u kojima bi Leona uvijek imala glavnu ulogu. Prvi dio, kratki film “Suša“, prikazan je u Cannesu 2003., ali tada glumica zbog snimanja TV serijala “Osvajanja Ljudevita Posavca“ nije mogla otići iz Zagreba.

– Dalibor me zafrkava da ćemo omnibus završiti kada budem stara baba – govori Leona, koja bi nakon svih šest snimljenih filmova, ako Matanić nastavi snimati ovim ritmom, trebala imati 57 godina. Stoga je ove godine sve planove podredila odlasku u Cannes u koji, osim nje i redatelja, putuju još četiri člana filmske ekipe. Na Azurnoj obali zablistat će u kreacijama hrvatske modne marke Ani Ani. Dizajnerica Ana Sekelj pripremila je za nju nekoliko lepršavih i ženstvenih kreacija – najraskošniju će Leona odjenuti za filmsku projekciju 19. svibnja, a spremne su i haljine za glasovite noćne tulume.

Razdvojenost i ljubavni život

– Možda sretnem Brada Pitta – šali se glumica, kojoj se filmski uspjeh dogodio baš nakon što je odlučila “zalediti” filmsku i TV karijeru te se posvetiti kazalištu. S 22 godine, nakon što je filmom “Prezimiti u Riju“ osvojila Zlatnu arenu, postala je jedna od najtraženijih domaćih glumica, snimila je filmove “Iza crte“ i “Družba Isusova”, glumila u TV serijalima “Obični ljudi“ i “Dobre namjere“, a sve to donijelo joj je i veliku medijsku eksponiranost. U jednom trenutku osjetila je zasićenje, pa posljednje dvije godine – osim “Tuluma” – nije snimila nijedan film.

– Namjerno sam stala na kočnicu. Svi snovi su mi se odjednom ostvarili, ali bilo je to prebrzo. Shvatila sam da ne želim takav ritam, da ga ne mogu održavati, i zato sam se povukla u kazalište. Danas uživam u svom poslu, šećem s psom, mnogo čitam, meditiram, družim se s prijateljima… Valjda sam ostarjela – kaže Leona, koja posljednjih mjeseci živi između Zagreba i Varaždina.

U glavnom gradu je njezin dom, u kojem je uvijek čekaju dečko Boris Meštrović i njemački ovčar Ben, dok je za Varaždin veže posao. Trenutačno u tamošnjem HNK priprema predstavu “Marija Stuart“ u režiji Petra Selema, zbog čega je skoro svaki dan za upravljačem automobila. No, kad je vrlo umorna, prespava u kazalištu, u kojem je nekoliko soba za glumce. – Nije lagano, ali odvojeni život ponekad je dobar za ljubavni život. Tek kad se odmakneš od onoga koga voliš, shvatiš koliko ti je bitan – govori glumica, ne skrivajući koliko joj je stalo do godinu dana mlađeg producenta Borisa Meštrovića, s kojim je u vezi tri godine. On je, doduše, neće pratiti u Cannes, no bit će prva osoba s kojom će podijeliti dojmove s prvog posjeta najglamuroznijem filmskom festivalu.

Josip Jurčić

Linker
19. travanj 2024 07:36