VIKEND: GROŽNJAN

Raj za umjetnike i romantičare

Iako ima nešto manje od 800 stanovnika, srednjovjekovni gradić Grožnjan, smješten u sjeverozapadnoj Istri, petnaestak kilometara udaljen od mora, ima čak 18 galerija i umjetničkih atelijera, sjedište je Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži i međunarodne filmske škole, u kojem se ljeti održavaju koncerti klasične glazbe i jazz-festival, pa ne čudi stoga što ga zovu gradom umjetnika. Sa zidina pitoresknog gradića, izgrađenog na brežuljku kojim dominira zvonik Crkve svetog Vida i Modesta iz 14. stoljeća, pruža se veličanstven pogled na okolicu koja jednako inspirira umjetnike i turiste.

U uskim uličicama ispresjecanim malim trgovima svaki prozor krasi cvijeće u teglama i raznobojne škure, dok starim izlizanim kamenim pločnicima lijeno šeću mačke. Gotovo u svakoj kući nalazi se galerija, od kojih je posebeno zanimljiva Galerija Veli Jože s drvorezima u obliku jablana koji podsjećaju na junaka ovog kraja, Velog Jožu iz pripovijetke Vladimira Nazora, te galerija Sol et Luna gdje možete kupiti suvenire s motivima Grožnjana.

Na vidikovcu s parkom postavljene su klupe i stolovi pa možete u hladovini uživati u pogledu ispijajući domaću istarsku malvaziju iz bukaleta, rakiju s rudom od aromatičnih trava, ili kušati domaći pršut i istarski sir začinjen istarskim maslinovim uljem. Prespavati u mirnom Grožnjanu, gdje vas ujutro budi cvrkut ptica i poneki pijetao s okolnih agroturističkih imanja, poseban je doživljaj, no dobro je rezervirati sobe u nekolicini privatnih smještaja prije dolaska jer Grožnjan nema hotela pa se vikendom, teško nađe smještaj.

Iznad konobe Pintur možete kod obitelji Černeka unajmiti dvokrevetnu sobu s doručkom za 300 kn (tel. 052/776-397). Drugi dan svakako pođite do obližnjeg sela Momjana i restorana Marino, poznatog po bifteku s tartufima (138 kn) i autohtonoj istarskoj sorti vina teranu, koje pod etiketom Kabola proizvodi obitelj Markežić još od 1891. godine. Od ovog mjeseca u njihovoj vinariji, u sklopu koje je muzej vina, vinski podrumi i kušaonice, možete uživati i u jedinstvenom vinu iz amfora koje je sedam mjeseci ležalo pod zemljom.

Linker
25. travanj 2024 14:58