MOJE PUTOVANJE

Renata Sopek u Tunisu uživala u janjetini i vinu

Svima koji odluče ljetovati u Africi, a nikada prije nisu bili na tom kontinentu, predlažem da započnu s Tunisom. Odmor u Hammametu, a potom safari džipovima kroz cijeli Tunis, sve do Sahare, zanimljiv je, uzbudljiv i potpuno nov način odmora. Sjever Tunisa, kako nam je objasnio vodič Atlas Airtoursa, agencije s kojom sam putovala, još je dovoljno europski da se izbjegne kulturološki šok susreta s Afrikom, ali putujući prema jugu, kroz stotine hektara maslinika, otkrila sam i drugo, još uzbudljivije lice Tunisa.

Razbijanje ćupova Iz Zagreba smo avionom odletjeli za Monastir, a potom krenuli do Hammameta, koji je najpoznatije tunisko ljetovalište. Osim vrhunskih hotela i prekrasnih pješčanih plaža, u Hammametu ima mnoštvo zanimljivih maurskih kavana i odličnih restorana, u kojima sam kušala tradicionalnu, vrlo začinjenu janjetinu pripravljenu u zemljanim ćupovima koji se razbiju nakon pečenja. Slastice su im uistinu slatke i slasne, a ako restorani imaju trbušne plesačice, atmosfera postaje još opuštenija i veselija.

Odmor na ćilimu Poželite li stanku od shoppinga i neizostavnog cjenkanja, predlažem da navratite na čaj od mente u Sidi Bouhdid – novi dio caffea je uz samu obalu, ali stari, u koji se ulazi iz medine, uređen je tradicionalno, s mnogo berberskih jastuka i velikom arapskom krletkom u kakvima su se nekada držale papige. Slobodno sjednite na pod na jedan od rasprostrtih ćilima – takvo se ponašanje ovdje očekuje.

Čaj s bademom Grad Tunis je prelijep, a svakako valja vidjeti Bardo, jedan od najbogatijih svjetskih muzeja s obiljem rimskih mozaika, u koji je i pokojni Yves Saint Laurent dolazio tražiti inspiraciju. Osim posjeta ostacima Kartage, na povratku iz Tunisa neizostavno se navraća u Sidi Bou Said – plavo-bijeli gradić umjetnika i mladih, te se popije čaj s bademom u Cafeu des Nattes.

Začinjeni zrak U džipove smo sjeli rano ujutro i krenuli na safari. Usput smo razgledali stari rimski amfiteatar u El Jemu, ali meni su i danas u živom sjećnju mirisi začina i kane s tržnice u Gabesu. Kad puhe vjetar, ti se najfinije mljeveni začini šire cijelim gradom i pretvaraju ga u intenzivno parfimiranu ljepoticu.

Pod zemljom U Matmati smo posjetili berbere koji se životom u podzemnom naselju štite od velikih vrućina, prenoćili u pustinjskoj oazi Douz, u istoimenom gradu koji nazivaju “vratima Sahare“, a ujutro, kad su temperature podnošljivije, krenuli na jahanje na devama po pješčanim dinama do omanje oaze u Sahari. Samo jahanje je ugodno – osim što deve baš i ne slušaju želje jahača, već samo naredbe njima poznatog vodiča. Ali kada se deva ustaje ili kad sjeda da biste sišli s njezinih leđa, valja se čvrsto držati kako ne biste izletjeli iz sedla napravljenog od ćilima. Džipom po jezeru Provezli smo se stazom po isušenom slanom jezeru Chott El Jerid te smjestili u Tozeuru, najvećoj pustinjskoj oazi u Tunisu, a potom džipovima u unutrašnjost Sahare, do mjesta na kojem su snimani “Ratovi zvijezda”. Uz večeru smo isprobali njihova vina – rashlađeni roze savršen je pratitelj njihovih povrćem bogatih jela. Divlje oaze Chebika i Tamerza pomalo su divlje gorske oaze s izvorima vode toliko čiste da je bez straha možete kušati – iako nam je naš vodič preporučio da ne pijemo nikakvu vodu osim flaširane. Slijedila je kratka vožnja uz Alžirsku granicu, a potom kroz središnji Tunis do Kairouana, svetog islamskog grada s jednom od najvećih džamija u arapskom svijetu. Kairouan je poznat po brojnim tkaonicama ćilima, i za one koje žele izvorni i vrijedan suvenir, preporučujem da ga ovdje kupe. Želite li berberske ćilime, obvezno neka imaju motiv Fatimine ruke, simbola zaštite od zlih sila, te ribe, simbola blagostanja.

Linker
19. travanj 2024 18:30