MILIJUNSKI POŽAR

Rene Bitorajac: Sa ženom i dvoje djece mogao bih ostati bez imovine

Trebala je to biti ugodna ljetna turneja. Glumci Rene Bitorajac (40) i Tarik Filipović (40) namjeravali su preko dana krstariti brodom po Jadranu, a na večer u raznim gradovima održavati atraktivnu predstavu “Magic Act Show”. Prva je održana u Puli i sve je prošlo odlično, kao i na dotad odigranih 150 u raznim prostorima diljem Hrvatske, a sljedeću su imali dan poslije u pazinskom Spomen domu. Ali na samom kraju – trebalo je još izgovoriti četiri rečenice – zapalio se zastor. Vatra se vrlo brzo širila, glumci su je pokušavali ugasiti aparatima za gašenje požara, dvoranu je obavio dim, na pozornicu su padali komadi sagorjele tkanine, publika je počela napuštati svoja mjesta…

Taj se nesretni događaj zbio 15. srpnja 2004., nekoliko minuta nakon što je, kao dio scenografije, u zrak poletjela prskalica “fontana” i odmah se ugasila, ali se pretpostavlja da je iskra dohvatila komadić podignutog zastora i izazvala požar. Otada je prošlo osam godina, a spor oko naknade štete ne samo da nije okončan već se pretvorio u noćnu moru Renea Bitorajca i Tarika Filipovića, koji bi prema nepravomoćnoj odluci Općinskog suda u Pazinu od 30. studenoga 2011. trebali Pučkom otvorenom učilištu (POU) u Pazinu namiriti ukupno 3,5 milijuna kuna.

Dvojica glumaca žale se na tu presudu, pa se pravna trakavica nastavlja dalje. Ako Županijski sud u Puli potvrdi presudu nižeg suda u Pazinu, ona će postati pravomoćna i dvojica glumaca morat će platiti navedene iznose. Što bi značilo da će ostati bez sve svoje imovine.

– U početku nije sve zvučalo toliko loše i ni na kraj pameti mi nije bilo da bi cijeli slučaj mogao otići u sferu naučne fantastike. Do ove presude sve mi je to izgledalo kao nečiji hir, pohlepa, nekakva šala. Sad mi to više nije šala. Kad se to dogodilo, ja još nisam bio oženjen Anom. Sada imam ženu i dvoje djece – jedno od tri i drugo od šest godina. S jedne strane mi je puno lakše što ih imam, jer sve to lakše podnosim, a s druge, naravno, još više se brinem i razmišljam o tome što mi mogu uzeti. – kaže Rene Bitorajac, otac Larise (3) i Gabrijela (6).

Starije dijete Renea Bitorajca nije se ni rodilo kad je proces počeo, a kad završi, već će ići u školu. Ne čudi da je glumca uhvatio crni smisao za humor pa kaže da će odsad na sve predstave voditi vatrogasce i odvjetnike. Ali nije mu do šale. Niti olako shvaća cijeli slučaj.

Diana Šetka

Pročitali ste skraćeni tekst o teškoj situaciji u kojoj su se zbog požara u Pazinu našli Rene Bitorajac i Tarik Filipović. Analizu događaja iz 2004, detalje sudskog postupka i izjave dvojice glumaca pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 927) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
16. travanj 2024 13:17