IZRAEL U SRCU

Roberto Cavalli vratio tjedan mode u Tel Aviv

Poznatom talijanskom dizajneru Robertu Cavalliju (71) uspjelo je organizirati prvi tjedan mode koji je Izrael vidio u proteklih trideset godina. Premda su izraelski dizajneri individualno poznati u svijetu mode, a događaji modnog predznaka slabijeg odjeka nisu posve odsutni iz židovske domovine, više tisuća ljudi došlo je vidjeti trodnevni spektakl koji je Izrael vratio na veliku modnu kartu svijeta. Posljednji u nizu tada značajnih tjedana mode u hotelima Tel Aviva, Jeruzalema i Eilata održan je, naime, početkom 80-ih godina.

Cavalli je čak dvije godine radio na organizaciji tjedna, a Tel Aviv je odabrao kao sestrinski grad Milana i svoju omiljenu izraelsku destinaciju. Dobro je pazio i da se izraelski tjedan ne poklopi s konkurentskim događajima u drugim gradovima svijeta.

Svoju kolekciju za proljeće 2012. Cavalli je pokazao proteklog ponedjeljka. Dugačke haljine od šifona u crnim, zlatnim i kremastim tonovima, sa smjelim prorezima ili životnjskim uzorcima, ukrašene svjetlucavim šljokicama nosile su manekenke šminkane isključivo prirodnim make up-om, klasično stiliziranih frizura s tijarama od dragog kamenja. Zaštitari su imali pune ruke posla štiteći dizajnera od razdragane publike uz modnu pistu za ovu priliku obnovljene željezničke postaje u Tel Avivu. Noseći svoje prepoznatljive sunčane naočale i po mjeri skrojeno odijelo Cavalli im je uzvraćao.

– Osjećam da je moda danas međunarodna jer svi vi čitate iste časopise i gledate iste filmove, a u njima modu koju želite kupiti. Izrael je u mom srcu – rekao je Cavalli u obraćanju medijima.

Mario Boselli, predsjednik organizacijskog odbora milanskog tjedna mode također je izrazio oduševljenje kreativnošću mladih izraelskih dizajnera, čiji talent želi poticati, pa će najboljima omogućiti i nastupe u Milanu.

Tjedan mode u Tel Avivu održavat će se dvaput godišnje.

Linker
20. travanj 2024 08:16