anchodobrev / Flickr
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Samo su 2 osobine ključne za sretnu vezu

U nedavnom intervjuu psiholog John Gottman otkrio je da postoje dvije ključne osobine koje posjeduju osobe u sretnim i dugotrajnim vezama.

John Gottman svoj je život posvetio istraživanju ljubavi i brakova, a na temelju tisuću parova s kojima je imao priliku surađivati zaključio je da su za uspjeh veze ključne dvije osobine – darežljivost i ljubaznost.

Poznati psiholog u svojem se proučavanju odnosa toliko usavršio da u 94% slučajeva može predvidjeti budućnost nečijeg braka, a sve na temelju onoga što partneri unose u vezu, odnosno donose li ljubaznost i darežljivost ili nepoštivanje, kriticizam i neprijateljstvo.

Ljubaznost spaja parove i najvažniji je pokazatelj zadovoljstva i stabilnosti braka jer se zahvaljujući ljubaznosti partner osjeća cijenjeno i voljeno.

Isto tako, vrlo je važno biti darežljiv, odnosno imati razumijevanja za potrebe partnera i ne zaboraviti na sitnice koje možemo učiniti, a kako se naš partner zbog izostanka reakcije ne bi osjećao ignorirano – ne smijemo zanemarivati male trenutke.

Najvažnije, ali i najteže od svega je biti ljubazan u svađi, osobito jer nepoštivanje i agresivnost u konfliktu mogu trajno oštetiti vezu.

– Ne smijemo reći: ˝Kasniš! Što nije u redu s tobom? Baš si poput svoje majke!˝, već treba svoju ljutnju izraziti na ljubazan način: ˝Žao mi je što te prozivam zbog kašnjenja, i znam da nije tvoja krivica, ali stvarno je iritantno što ponovo kasniš – preporuča John Gottman.

Isto tako važno je cijeniti nečiju namjeru, usmjeravati se na pozitivno te biti podrška ne samo u teškim, stresnim situacijama (kao što se uvijek naglašavalo), već i onim sretnim i pozitivnim trenucima – način na koji reagirate na partnerove sretne vijesti može imati dramatične posljedice za vezu.

I zbog toga, ako želite imati dugotrajnu i sretnu vezu, nemojte zaboraviti prema svome partneru biti ljubazni, čak i u svađi, ali i darežljivi – poklanjajte svoju pažnu i pokazujte interes za ono što vaš partner voli.

Linker
25. travanj 2024 09:52