ZLATNA ŽENA

Sandra Perković: težak put do vrha

Suze Sandre Perković sinoć su natapale našu zastavu nakon što je postala prva žena u Hrvatskoj, nakon osamostaljenja, koja je osvojila zlatnu medalju na ljetnim Olimpijskim igrama kao i prva osvajačica zlatne medalje za nas na Olimpijskim igrama u Londonu.

Put prema vrhu nije bio lagan i zato ova medalja sjaji posebnim sjajem. Sandra Perković odrasla je u kući u Trnovčici s mamom Vesnom, referenticom u računovodstvu, pet godina starijim bratom Markom, bakom Ružom i očuhom Draganom Nikolićem, mehaničarem. Majka Vesna najvažnija je osoba u njezinu životu, priznaje Sandra, koja je kćer i sina odgajala sama. Od razvoda, prije petnaest godina, Sandra nije u kontaktu s ocem, i ta je tema za nju, kaže, završena.

Sandra se bacanjem diska bavi od malih nogu, a prvi veći uspjeh bilježi kada je osvojila drugo mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Češkoj. Njezin trener Ivan Ivančić pratio ju je kroz čitavu karijeru i uz pomoć njega nastavila je nizati sportske uspjehe.

U 2008. godini zamalo je umrla od sepse nakon komplikacija za vrijeme operacije slijepog crijeva, a za vrijeme dugotrajnog oporavka izgubila je 20 kilograma. Nakon nastupa u Šangaju i Rimu prošle godine, tada europska prvakinja pala je na dopinškoj kontroli nakon što je, nesvjesna da sadrži zabranjene sastojke, pila energetsko piće s okusom limuna i limete, a tom prilikom za Gloriju je ispričala kako se osjećala.

– Osjetila sam nelagodu. U mislima sam odvrtjela film što sam sve konzumirala u posljednje vrijeme. Tada mi još nije padalo na pamet da bi energetski napitak koji sam pila mogao biti sporan. Pomislila sam da su mi namjestili. A onda i to da se u laboratoriju dogodila pogreška, da su zabunom pomiješali uzorke. Jako sam razočarana, povrijeđena, tužna. Umjesto da se veselim rezultatima i pobjedama s dva važna mitinga, osjećam prazninu. Moja obitelj i prijatelji pokušali su sve okrenuti na šalu i to mi je u prvi mah pomoglo da prebrodim šok. Ipak, ni ta “terapija” nije svemoguća – ispričala je prije godinu dana slomljena Sandra Perković.

Međutim, težak put njezin uspjeh samo čini većim i zato se pridružujemo brojnim čestitkama koje od jučer prima hrvatska sportašica koja je medalju posvetila svima onima koji su uz nju bili kada joj je bilo najteže.

– Vratila sam se jača nego ikad. Posvećujem medalju svima koji su bili uz mene kad mi je bilo najteže, a ovo je šamar svima koji nisu vjerovali u mene – izjavila je sinoć presretna Sandra Perković, prva naša sportašica koja je nakon Splićanke Đurđice Bjedov osvojila zlatnu medalju na ljetnim Olimpijskim igrama.

Linker
25. travanj 2024 17:42