Taryn/Flickr
IMAJTE NA UMU

Savjeti kako ovih blagdana ne potrošiti previše električne energije

Žarulje na božićnom drvcu, ukrašeni prozori i balkoni te popratni dekorativni predmeti u domu jako lijepo izgledaju i pomažu u stvaranju blagdanskog ugođaja, međutim znatno mijenjaju vaš račun za električnu energiju.

Pripremili smo vam tri savjeta kako uštedjeti, odnosno ne potrošiti previše električne energije ovih blagdana.

1. Ukoliko imate stare žarulje za božićno drvce, predlažemo vam da uložite u kupovinu novih i to LED žarulja jer one troše znatno manje struje. Čak između 80 i 90 posto manje od običnih žarulja.

2. Iako to možda ne prakticirate tijekom ostatka godine, barem u ovom periodu pažnju obratite na isključivanje aparata koji troše električnu energiju. Zapamtite da iako nisu upaljeni ili u upotrebi, svi električni aparati i dalje troše dio energije – ukoliko nisu isključeni iz zida.

3. Sačekajte s paljenjem žarulja sve dok ne padne mrak i obavezno ih gasite prije spavanja. Lijepa atmosfera neka bude prisutna dok ste budni, imate društvo ili se opuštate.

I za kraj, nemojte pretjerivati s ukrasima koji troše struju. Umjesto žarulja u nekim situacijama odaberite običnu svijeću, a dekorativne predmete na struju zamijeniti prirodnim ukrasima poput orašastih plodova. Postići ćete jednak efekt, a da pritom nećete potrošiti mnogo električne energije.

Linker
25. travanj 2024 23:29