BLAGDAN U DOMU ZORANA VAKULE

Sunčano, toplo i s puno pisanica

Napisala Kristinka Šćavina Snimio Mario Kučera

Cijela naša obitelj uvijek se raduje Uskrsu jer je to rijetka prilika kad se svi okupimo u Zagrebu. Roditelji supruge Lavande doputuju iz Čakovca, moji iz Pitomače, a na uskrsnom ručku je obvezno i moja mlađa sestra Željka, diplomirana teologinja zaposlena na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Bake donesu hrpe kolača, čemu se najviše veseli naša četiriipolgodišnja kćer Luna, koja je i glavna pokretačica zabave na obiteljskom okupljanju. Pjeva, pleše i nasmijava nas prepričavajući svoje dogodovštine s prijateljicama – kaže 36-godišnji meteorolog i voditelj vremenske prognoze na HTV-u Zoran Vakula, koji je oduševio mnoge nastupom u zabavnom showu Ples sa zvijezdama. Pripreme za Uskrs u obitelji Vakula počinju nekoliko dana prije, kad Luna i 37-godišnja Lavanda, inače diplomirana ekonomistica zaposlena u Ini, oslikavaju pisanice.Svake godine jaja ukrašavaju drugom tehnikom: jednom ih boje klasičnim bojama za jaja, druge lijepe prigodne naljepnice, treće koriste plastične “košuljice” s preslikačima… Ipak, Luna najviše voli bojiti pisanice s najboljom prijateljicom, šestogodišnjom Barbarom Pejaković. U “poslu” im često pomogne jedna od baka, koje na smjenu – svaka po dva tjedna mjesečno – čuvaju Lunu dok su mama i tata na poslu. Bake obično oslikavaju jaja na starinski način: stave ih u najlonsku čarapu zajedno s lišćem te kuhaju u vodi s korom crvenog luka. Glavna “nadglednica” cijelog postupka je Luna, koja često uveseljava mamu izgovaranjem molitvi koje je naučila od baka.

– Moj je zadatak da dan prije Uskrsa zajedno s Lunom naberem travu od koje zajedno složimo “gnijezdo” za zeku u kutiji od cipela. U toj kutiji ujutro je dočekaju darovi – obično slatkiši i igračke. Lavanda i ja jedno drugom darujemo sitnice poput ruža, mirisa ili balzama koji nanosim na lice nakon brijanje – otkriva Zoran, kojemu je posebno drag uskrsni doručak. Naime, to je rijetka prilika kad si dopusti uživanje u mladom luku, koji u njihovoj kući voli još jedino Luna. Na stolu su obvezno šunka, tvrdo kuhana jaja, mladi luk i rotkvice, a sve to u košarici dan prije na blagoslov u crkvu odnese Lavandina mama Mara Poljak, umirovljena ekonomistica. Njezin suprug Stipe, umirovljeni inženjer obućarstva rodom iz Sinja, za uskrsni ručak u Zagreb donese kuhani bakalar. Naime, to je delicija koja se u kući Vakula rijetko može kušati jer Lavanda ne voli bakalar, a Zoran ga obožava. I njegovi roditelji daju doprinos uskrsnom stolu: otac Josip, VKV strojobravar, u Pitomači ispeče roštilj s pilećim i svinjskim mesom, a majka Anica, trgovkinja, ove je godine obećala napraviti mađaricu s domaćim korama. Na stolu se uvijek nađe i kuglof, koji peče Lavanda, a pomaže joj Luna kojoj mama na trenutak dopusti da drži mikser dok prave smjesu za kolač, koji malena zove “torta s rupom”. Zorana ta domaća atmosfera podsjeća na djetinjstvo koje je proveo u Pitomači. Ondje je devet godina, sve do odlaska u srednju školu u Viroviticu, bio ministrant u crkvi.

– Na kraju sam čak postao “šef” svih ministranata, a uskrsne mise uvijek su mi bile posebno drage. Tad je sve bilo nekako svečanije i ljepše nego inače, a djeca su prepričavala što je tko dobio na dar. Inače, u Pitomači u to vrijeme nije bio običaj na Cvjetnicu nositi maslinovu grančicu na blagoslov u crkvu, nego cvijeće iz vlastitog vrta. Ja sam obično nosio narcise i zumbule, a poseban mi je doživljaj bila procesija na Cvjetnicu – sjeća se Zoran, koji je s Lavandom godinama išao na uskrsnu misu u zagrebačku baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj. U toj su se crkvi njih dvoje i vjenčali, te krstili kćer pa su zbog toga za nju, vele, posebno vezani. A odlazak na misu je posebno lijepa šetnja za ugodnog proljetnog vremena. Ove godine, potvrdio nam je prognostičar Vakula, nema straha od proloma oblaka za blagdane: od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka bit će pretežno sunčano i toplo, s najvišim temperaturama od 15 do 20 stupnjeva.

Linker
25. travanj 2024 20:57