IZ MODE U KUHINJU

Suzy Josipović: Radije idem na plac nego u shopping

Kad odlazi u nabavu, Suzy Josipović Redžepagić (47) – osnivačica Dreft Fashion Weeka Zagreb – pokupi sve s polica, od brašna, tjestenine i jaja do svježe zelene salate i minirajčica… Iako ih taj dan možda i neće iskoristiti u kuhinji. Njezin suprug Narcis (47), producent i poduzetnik, zafrkava je da se ponaša poput hrčka koji skuplja sve, i što treba, i što ne treba. No, bivšoj manekenki i majci triju kćeri, Sarah (24), Hannan (14) i Tare (11), čiji izgled i danas privlači pažnju na zagrebačkim ulicama, to je sve potrebno – zbog osjećaja sigurnosti.

– Savršeno sam svjesna predrasude da manekenstvo i kuhanje ne idu zajedno, no meni je to najveći gušt u životu. Radije idem na plac nego u shopping – kaže Suzy, koja s osobitim zadovoljstvom dokazuje da manekenke mogu biti i te kako dobre kuharice.

Ona sama počela je kuhati kao 21-godišnjakinja, a sva svoja iskustva objedinila je u knjizi “Ma­­ma zna”, koja je bila predstavljena na Interliberu – međunarodnom sajmu knjiga koji se od 8. do 13. studenoga održavao na Zagrebačkom velesajmu. Njezina kuharica s 500 isprobanih recepata namijenjena je svim ženama, i vrhunskim kuharicama i kulinarskim početnicama. Suzy je krenula od zagrebačke kuhinje, čije je klasike poput pohanih piceka osuvremenila te iz njih, primjerice, izbacila mast na kojoj su pohale naše bake i majke. Tu su i recepti za delicije od plodova mora, poput škampa na bijelo s tjesteninom, koje ona obožava, te neki internacionalni specijaliteti, kao što je osso bucco, koji su prirasli srcu njenom suprugu. No, dok se knjiga prodaje na Interliberu, Suzy je iz vlastite kuhinje ponovno odvukla – moda.

Trenutačno je, naime, zaokupljena pripremama za Dreft Fashion Week Zagreb, koji se održava od 24. do 26. studenoga i na kojem će, uz domaće dizajnere poput Iva­­ne Popović i Tonija Ricova, sudjelovati i gosti iz inozemstva.

A kad sve to završi, posvetit će se obitelji te kćerima ponovno ispunjavati sve želje za stolom.

– Kad Sarah poželi cannellone s ricottom i špinatom, pripremim ih samo za nju. Srednjoj kćeri Hannan spravljam jela s rižom i tjesteninu, dok Tara voli lazanje samo sa sirom. Suprug najviše voli me­sna jela – govori Suzy, koja je knjigu posvetila svojoj majci Nadi.

U kuharici se nalaze i recepti svekrve Bademe – od koje je naučila raditi jufku (ti­­jesto za pite) i razvlačiti je rukama u zraku – kao i specijaliteti njenih baka Anđele i Ljubice. Sve te žene bile su joj putokaz i nadahnuće u svijetu gas­tronomije, a njihovih je recepata toliko da će objaviti još jednu knjigu o hrani.

– Pripremam kuharicu s 500 slatkih jela. Svi recepti su napisani detaljno, sa svim trikovima koje znaju iskusne domaćice. Uživam u tome što se i sama mogu ubrojiti među kućanice koje doista uživaju kuhati, a i fino jesti – kaže Suzy Josipović Redžepagić.

Tanja Vučičević

Linker
19. travanj 2024 19:18