MICHAEL JACKSON

Tata, bio si najbolji na svijetu

U prenapučenom losanđeleskom Staples centru najavljivač je zamolio uzvanike da zauzmu mjesta kako bi komemoracija mogla započeti. Pjesme Michaela Jacksona utihnule su, a komornu atmosferu i šaputanje prekinuo je američki pjevač Smokey Robinson koji je započeo komemoraciju citatom pjevačice Diane Ross, dugogodišnje Michaelove bliske prijateljice.

-Želim da znaš da iako nisam u Staples centru, tamo sam srcem. Odlučila sam se za tišinu. Michael je bio moja ljubav, veliki dio mog života, ne mogu naći pravi način da se izrazim o njemu. On je želio da ostanem uz njegovu djecu i tu sam za njih kad god me trebaju. Nadam se da će ovaj dan zbližiti sve koji su ga voljeli. Hvala vam, Katherine i Joe, što ste podijelili svog sina sa svijetom. Šaljem ljubav i riječi podrške Jacksonovoj obitelji.

U dvoranu su nakon toga ušli pjevačevi roditelji Joe i Katherine Jackson, a uzvanici su ih pozdravili pljeskom. Jacksonova braća zatim su unijela bijeli lijes prekriven ružama uz gospel pjesmu “Soon and Very Soon”, što je rasplakalo brojne obožavatelje.

Prije nego što je na komemoraciji u losanđeleskom Staples centru predstavila glazbenu ikonu Lionela Richieja koji je otpjevao pjesmu “Jesus Is Love”, pjevačica Queen Latifah održala je govor o kralju popa.

-Predstavljam milijune obožavatelja koji su odrasli slušajući pjesme Michaela Jacksona, koje nas je svakodnevno inspirirao. Kad je Michael Jackson pjevao i kad je plesao, nikad se nismo osjećali udaljenima ili usamljenima. Uvijek je bio kraj nas. Vjerovali ste u Michaela i on vam je davao samopouzdanje da vjerujete u sebe. Voljela sam ga cijeli život. Jedan od prvih albuma koji smo moj brat i ja kupili bio je “Dancing Machine” i nikad neću zaboraviti kako smo imitirali “ples robota”, nastojeći biti kao članovi grupe Jackson 5. Hvala ti na tome. Bio si najveća zvijezda na zemlji. Pokazao si mi da kao Afroamerikanka mogu putovati svijetom, da postoji svijet i izvan Amerike. Hvala i svima vama koji ste došli iskazati poštovanje nekome za koga ste osjećali da je poput vas – prvenstveno ljudsko biće.

Pjevačica Mariah Carey izvela je zatim pjesmu “I’ll Be There”, hit grupe Jackson 5 iz 1970., zajedno sa Michaelovim starijim bratom Jermaineom.

-Ovo je trenutak za koji sam se nadao da ga neću doživjeti, ali ipak znam da je Bog dobar. Znam da bez obzira kako se mi sad osjećali i koliko god trebali Michaela uz nas, Bog ga je trebao puno više. Michael, volim te i to sam ti rekao toliko puta da sam sad miran – izjavio je pjevač Stevie Wonder te je nakon toga izveo pjesmu “Never Dreamed You’d Leave in Summer” sa Jacksonovog albuma “Where I’m Coming From” iz 1971.

Kantautor John Mayer, bivši dečko glumice Jennifer Aniston, u djetinjstvu je bio veliki obožavatelj Jacksonovih pjesama koje ga nikad nisu prestale inspirirati. Na komemoraciji je otpjevao njegovu pjesmu “Human Nature” kao posvetu preminulom glazbeniku, a prije nekoliko dana napisao je na svojoj stranici Twitter da je počašćen što će nastupiti u Staples centru i pozdraviti Jacksona u ime svih klinaca koji su odrastali uz njegovu glazbu.

Pjevačica Jennifer Hudson izvela je uz gospel zbor dirljivu obradu pjesme “Will You Be There” sa albuma “Dangerous”. Emotivni vrhunac večeri nastupio je tijekom izvedbe pjesme “Smile”, koju je otpjevao Jermain Jackson. Kao i ostala Michaelova braća, i on je nosio rukavicu kako bi time odali počast jedinstvenom stilu njihova brata.

R&B zvijezda Usher izveo je pjesmu “Gone Too Soon”, dok su iznosili lijes kralja popa sa pozornice, a u pozadini su obožavatelji počeli uzvikivati “Živio Kralj!”. Pjesma je sa Jacksonova albuma “Dangeorous” a stihovi su o osobi koja umire premlada.

Nakon što su se zvijezde oprostile od legendarnog glazbenika, njegova djeca 12-godišnji Prince Michael, 11-godišnja Paris Katherine i 7-godišnji Prince Michael II, pridružili su se izvođačima na pozornici tijekom pjesme “Heal the World”. Okružena članovima obitelji, njegova kćerka Paris rekla je par riječi o svom ocu.

-Samo sam htjela reći da od trenutka kad znam za sebe, tata je bio najbolji otac kojeg možete zamisliti. Jako sam ga voljela – rekla je kroz suze.

Gordana Kolanović

Pročitajte više:

Nasljednici talenta ili prokletstva Tužni spektakl Kako je kralj popa pobijelio Tijelo u staklenom lijesu Michael nije otac moje djece Oproštaj od legendarnog glazbenika Kralj popa je mrtav Djeca prvi put bez maske Rak kože i anoreksija uništavaju kralja popa Pop-osvajač pred londonskim vratima

Linker
18. travanj 2024 11:50