JURAJ ZIGMAN

Toaleta za muzu

Otkako je na protekla dva Cro-a-portera pobrao samo pohvale za svoj rad te stekao titulu enfant terriblea hrvatske mode, otkačene šarene kreacije Jurja Zigmana postale su zanimljive mnogim poznatim ženama. No, 24-godišnji modni dizajner iz Kostrene svoju je muzu pronašao u 38-godišnjoj mezzosopranistici Dubrovkinji Dubravki Šeparović Mušović, kojoj je za koncert u dubrovačkoj tvrđavi Revelin i domjenak nakon nastupa u operi “Samson i Dalila” u švicarskom St. Gallenu, kreirao raskošnu višeslojnu haljinu sirena-kroja u deset nijansi crvene boje.Za tu mu je kreaciju trebalo čak 50 metara šantung svile, žoržeta i muslina kao i korzet s ručno ušivenim stakalcima.

– Dubravku sam upoznao prije tri mjeseca. Josip Tešija, naš zajednički prijatelj i voditelj Kuće hrvatskog dizajna, gdje se prodaje moja odjeća, predložio mi je da odem u zagrebački HNK pogledati operu “Carmen” i ujedno se upoznati s Dubravkom, jer je htio da joj napravim haljinu za nastup. Poslušao sam ga i bio fasciniran i njezinim glasom, kretnjama i izgledom. Da i nije trebala haljinu, ja bih joj je rado napravio – kaže Juraj Zigman.

Carmen ga je nadahnula za crvenu haljinu, a opernoj divi uspio je pokazati samo skicu, jer nijednom nije bila na probi. Čak je i njezine mjere dobio u kazalištu.

– Imala sam apsolutno povjerenje u rad tog mladog dizajnera pred kojim je, vjerujem, svjetska karijera. Stoga nisam imala potrebu ići na probe. Već sam prema skici znala da je to to, a kad sam je prvi put i odjenula, ostala sam bez riječi – kaže Dubravka Šeparović Mušović.

– Mnogo mi je haljina prošlo kroz ruke i zato bez pretjerivanja mogu reći da je ova, usudila bih se reći, na razini Yves Saint Laurenta ili Diora. Zigman će mi morati samo malo “olabaviti” korzet – da kad zapjevam, ne bih ostala bez zraka.

Damir Leljak

Linker
25. travanj 2024 12:22