STROGI SUD

Tonči Huljić: Platit ću, ali iživljavaju se nada mnom

Ako je došlo do toga da se plati, platit će se, neću u zatvor, ali sljedeći korak je Sud u Strasbourgu. Pravne akcije će sutra poduzeti moja odvjetnica Jadranka Sloković. Ovo je jedno iživljavanje Suda i to je sve što imam reći – komentirao je za Slobodnu Dalmaciju skladatelj Tonči Huljić za ‘Slobodnu’ najnoviju pravomoćnu odluku splitskih sudaca po kojoj će u zatvor jer nije platio odštetu zbog plagijata.

Podsjetimo, splitski skladateljzavršit će u zatvoru 100 dana ukoliko ne plati novčanu kaznu od 110 tisuća kuna ili 100 svojih dnevnih dohodaka zbog plagiranja pjesme “Dalmatinke male” autora Ivice Bašića, u njegovu slučaju skladbe “Da me oće Stipe” u izvedbi Minee. Huljić se oglušio na pravomoćnu odluku Županijskog suda u Splitu, jer nije u zakonom predviđenom roku od šest mjeseci platio kaznu za plagijat. Općinski je sud u Splitu, donio rješenje o zamjeni novčane zatvorskom kaznom na sjednici održanoj 23. studenog 2010. godine, a 10. veljače ove godine Županijski je sud odbio žalbu Huljićeve odvjetnice Jadranke Sloković, pa je rješenje postalo pravomoćno.

Splitski je Općinski sud 22. veljače skladatelju poslao rješenje, ali ga nije primio, pa je opet upućeno na njegovu adresu. Kada mu bude uručeno sud bi ga trebao obavijestiti kako je obvezan javiti se radi služenja zatvorske kazne koju će izbjeći ako plati onu novčanu.

Tonči Huljić je, po svemu sudeći, do posljednjeg daha pokušavao izbjeći plaćanje novčane kazne bez obzira što kao jedan od najizvođenijih domaćih autora prilično dobro zarađuje kako na ovdašnjim projektima tako i na onima u inozemstvu s Maksimom Mrvicom. Pojedini mediji su, doduše, u posljednje vrijeme izvještavali kako ima financijskih problema zbog svojih raznoliko razgranatih poslova, a navodno i nerealiziranih projekata u Srbiji.

Huljićeva odvjetnica Jadranka Sloković pokušala je izvući svojega klijenta relativnom zastarom, ali se sud ipak oglasio. Zastara izvršenja nastupa je nakon tri godine od pravomoćnosti presude, a Tonči Huljić je pravomoćno osuđen krajem 2007. godine.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Linker
17. travanj 2024 14:16