IVONA PERIŠA

Ulažem u sebe, a ne u odjeću

Iako zna kukičati, plesti i vesti goblene, 26-godišnja Ivona Periša priznaje da je antitalent za šivanje. Novinarka i voditeljica u Informativnom progra­mu Nove TV kaže da ne zna čak ni – pokrpati čara­pu. Zbog toga su u njezinom djetinjstvu najviše ispaštale Barbike: silom im je htjela nešto sašiti, no svaki pokušaj završio bi fijaskom i izbodenom lu­tkicom.

No, zato je kao djevojčica u rodnom Sinju uživala promatrajući fotografije lijepo odjevenih žena u Burdi, tada vrlo popularnom njemačkom modnom časopisu, a obožavala je listati i kuharice. Listanje se s vremenom razvilo u ljubav prema kuhanju, a u njezinim specijalitetima danas uživaju sin Vito (4), kćerkica Maria Loreta (2,5) te suprug, fotograf Mario Periša, koji ponekad radi i kao model. I Ivona Periša imala je izlete u modni svijet: snimila je nekoliko reklama, no u manekenskom se poslu, priznaje, nikad nije našla. Ali zato uvijek spremno po­zira – najradije s djecom – svom suprugu, kojem je najveća muza.

Kako doživljavate modu? – Kao igru, oslobođenje i ljepotu, iako mislim da odijelo ne čini čovjeka. Odijevam se ovisno o raspoloženju i, naravno, prigodi.

Kakav je vaš modni stil? – Sportska elegancija. Još, zapravo, tražim svoj stil i pritom nastojim izbjeći uniformiranost i ne pasti pod utjecaj modnih diktata. Vrlo mi odgovara trend ove jeseni i zime jer u garderobi već imam nekoliko zgodnih komada: jahaće čizme, golemi kaput visokog ovratnika, karirane hlače, kožuh… Još nisam stigla u shopping za hladnije dane, ali maštam o nekim prekrasnim stvarčicama.

Jeste li djeci obnovili garderobu? – Poslušala sam savjet prijateljice, iskoristila sniženja u veljači i nakupovala im kaputiće, jakne, hlače i trenirke, koje moram samo upotpuniti detaljima. Maria je trenutačno u fazi zanovijetanja i sama želi kombinirati odjeću, a i Vito zna što želi odjenuti, što me veseli.

Koliko trošite na odjeću? – U skladu s mogućnostima, ali mislim da sam po­prilično racionalna. Nemam kartice, stoga ih i ne “peglam”, a trudim se kupovati planski. Nisam šopingholičarka, ali sklona sam gomilanju odjeće u ormarima.

Gdje najčešće kupujete? – U Zagrebu. Najveći mi je gušt otići u centar grada i spojiti ugodno s korisnim: popiti kavu, otkriti neke nove trgovine i izbjeći gužvu u shopping-centrima. Moja prijateljica, TV voditeljica Anja Alavanja, s kojom najradije idem u shopping, uči me kupovati pod parolom: “Zgrabi što više dobrih komada i trči u garderobu isprobati ih dok ti ih netko drugi nije ugrabio”. No, tek sam je nekoliko puta poslušala. Ponekad skoknem i do Graza, no otamo se obično vraćam s predivnim detaljima za kuću i neodoljivom odjećom za Vitu i Mariju.

S kim se rado posavjetujete u izboru odjeće? – Uzdam se u oko sokolovo svog supruga, što pri­pisujem njegovoj profesionalnoj deformaciji, a najstroži kritičar i savjetnik je moja majka Nada. Uvijek je imala istančan ukus. Obožavam gipsy look s neodoljivim detaljima francuskog šika.

Čega najviše imate u garderobi? – Traperica i običnih polo-majica s printevima.

Čemu ne možete odoljeti? – Velikim torbama i čizmama, bilo da su jahaće, motorističke, gležnjače…

U čemu se najudobnije osjećate? – Ljeti u japankama i tunikama, a volim i kaftane i duge ljetne haljine. A zimi u uskim trapericama, bijeloj košulji, bijelom ili crnom kaputu do ispod koljena i, naravno, jahaćim čizmama.

Koji su vam omiljeni modni dodaci? – Imam gomilu nakita, najviše bižuterije, koje se pokušavam riješiti, ali sam sentimentalno za nju vezana. Ponekad nosim samo masivne naušnice ili nekoliko nanizanih narukvica, a želja mi je napraviti tetovažu oko zgloba. To mi je odnedavno najljepši ukras na tijelu.

Koja vam je omiljena boja? – Volim sve boje, samo ovisi u kojoj su “službi”.

Kakve cipele volite? – All Star tenisice su mi omiljene, a volim i cipele s niskim potpeticama. Ili s onim od deset centimetara.

Čiji vam se odjevni stil posebno sviđa? – Super mi je kako se odijeva Nina Badrić: uvijek je u skupim, dizajnerskim komadima, a nosi ih s nevjerojatnom lakoćom i ležernošću. Sviđa mi se i boemski stil američkog glumca Johnnyja Deepa.

Kupujete li i vi odjeću s potpisom? – Ne kupujem, jer nisam u mogućnosti. Ali da mogu, moj odabir bi bili Lanvin, Prada, Armani, Balenciaga, Viktor&Rolf i Stella McCartney. Važnije mi je ulagati u obrazovanje, što namjeravam primijeniti i na sebe i na djecu.

Koji je najskuplji komad odjeće u vašem ormaru? – Košulja i suknja visokog struka zagrebačke mod­ne dizajnerice Amarie.

Kad ste si izgledali najljepše? – Na nedavnom vjenčanju moje prijateljice, na kojem sam imala prelijepu haljinu modnog dvojca Envy Room.

Što nikad ne biste stavili na sebe? – Minicu i dekolte, sandale debelih potplata i “špičoke”.

Usklađujete li odjevne kombinacije sa suprugovim izgledom? – Kad odlazimo na neke posebne događaje, trudimo se uskladiti garderobu.

Što od odjeće “ukradete” od supruga? – Bokserice.

Kad vam je suprug najzgodniji? – U odijelu.

Daruje li vam suprug odjeću? – Ne, ali mi daruje svoju karticu.

Što biste kupili bez razmišljanja? – Stan. I deset prekrasnih komada odjeće za ovu jesen.

Marijana Marinović

Snimio: Matko Stanković Kreativno vodstvo: Helena Štahan Styling: Zrinka Mareković Make-up: Danijela Lesandrić Frizura: Studio Evelin

Linker
12. travanj 2024 16:45