INTERVJU: LIZA MUNDY

Ušla sam u život Michelle Obame

Tko je žena koju američki predsjednik i nobelovac Barack Obama zove “gazda”? Naravno, njegova supruga, a to se saznaje iz jedne od prvih i, po mnogima, jedne od najboljih biografija Michelle Obame, koju je napisala novinarka Liza Mundy. Premda je s njom razgovarala samo jednom, Liza Mundy je kroz više od stotinu iscrpnih intervjua s njezinim bliskim rođacima i suradnicima detaljno i zanimljivo oslikala nesvakidašnji život i složen karakter prve dame SAD-a. Posebno su zanimljiva poglavlja u kojima opisuje dinamiku bračnog života Michelle i Baracka Obame. Introspektivan, šarmantno razbarušen i sanjarenju sklon Barack Obama ne bi daleko dogurao bez nesebične podrške pragmatične, organizirane, zahtjevne, ponekad jezičave, ali uvijek tople, suosjećajne i duhovite Michelle.

Liza Mundy, suradnica utjecajnog Washington Posta i autorica nekoliko publicističkih bestselera, studirala je na sveučilištu Princeton u isto vrijeme kad i Michelle Obama. Živi u Arlingtonu, u državi Virginia, sa suprugom Markom Bradleyem s kojim ima dvoje djece: kćer Annu (14) i sina Robina (11). U Washington Postu uglavnom piše o politici, popularnoj kulturi, znanosti i ženskim pitanjima.

Bestseler Lize Mundy, “Michelle: Biografija”, u izdanju zagrebačke nakladničke kuće V.B.Z., po promotivnoj cijeni od 49,90 kuna možete kupiti uz Gloriju koja na kioske dolazi 22. listopada.

Kad i kako ste odlučili napisati biografiju Michelle Obama? – Knjigu sam počela pisati još dok je trajala predsjednička kampanja. Politički uspon Baracka Obame bio je strelovit, a o njemu i njegovoj supruzi nije se znalo gotovo ništa, pa je to bila prilika da se otkrije nešto više o toj zanimljivoj ženi i njezinoj nesvakidašnjoj životnoj priči.

Koliko dugo ste pisali knjigu? – Za Washington Post sam gotovo pola godine pripremala profil Baracka Obame, a trebalo mi je još nekoliko mjeseci da prikupim dovoljno novih i zanimljivih podataka za biografiju njegove supruge. Gotovo cijelu 2008. provela sam radeći na toj knjizi.

Što vam je bilo najteže? – Obamin izborni stožer nije htio surađivati, a pokušavali su spriječiti i druge da govore o Michelle Obami, jer nisu htjeli da knjiga o njoj iziđe prije američkih predsjedničkih izbora.

Što vam je bilo najzanimljivije? – Pišući knjigu shvatila sam koliko se naša zemlja promijenila pod utjecajem pokreta za građanska prava i koliko su te promjene utjecale na Michelle Obamu. Odrasla je u četvrti koja je godinama bila rezervirana samo za bijelce, studirala je na sveučilištu Princeton i na kraju ušla u Bijelu kuću, pa je njezina životna priča, zapravo, priča o Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 50 godina.

Je li gospođa Obama ikad prokomentirala vašu knjigu? – Do mene nije došao nijedan njezin komentar o knjizi.

Kakva je osoba Michelle Obama? – Ona je odlučna, ambiciozna i uporna žena, veoma zahtjevna prema ljudima s kojima surađuje. Lojalna je prijateljica te odana supruga, kći, sestra i majka. Prirodno je iskrena pa zna biti kritičnija od svog supruga – ponekad stanje u svijetu i Americi vidi u crnjem svjetlu nego on – ali je tijekom predsjedničke kampanje naučila svoje mišljenje držati za sebe. O Amerikancima je znala govoriti da su izolirani i podijeljeni; to od nje više nećete čuti. Također ima veoma dobar smisao za humor.

Što mislite, u čemu je tajna njezina uspjeha? – U snazi volje i ambicioznosti. Mislim da Michelle i Barack Obama imaju mnogo toga ponuditi jedno drugom. U mnogočemu su slični, ali se i odlično nadopunjuju. Sreli su se kad su već oboje bili uspješni ljudi. Njega nije privukla samo ona, već i njezina velika, složna obitelj koja mu je ponudila stabilnost kakvu do tada nije imao. Njoj je, mislim, Barack Obama u život unio dašak avanture. Za nju je bio nešto posebno, nikad prije nije srela takvu osobu. Samo ju je on mogao nagovoriti da napusti odvjetnički posao koji je nije ispunjavao i odabere neizvjesniji, ali zanimljiviji životni put.

Što ste otkrili o njihovu braku? – Dinamika njihova braka slična je kao u većine parova njihove generacije, koji su posvećeni karijerama. Njihovo je partnerstvo bilo najviše na kušnji kad su postali roditelji i kad su morali odlučiti tko će od njih dvoje “zamrznuti” karijeru kako bi se posvetio djeci. Većina roditeljskih obveza pala je na Michelle, što je opterećivalo njihovu vezu sve dok ona dio brige o djeci nije prepustila razgranatoj mreži rođaka i prijatelja. Osim toga, Michelle je dugo bila veoma skeptična oko Barackove političke karijere i to nije skrivala. Kako bi dobio njezino dopuštenje da ostane u politici, za svaku bi novu političku kampanju govorio da mu je zadnja. Ako izgubi, obećavao je, onda će odustati od politike. I, naravno, stalno je pobjeđivao – i u političkim kampanjama i u prepirkama s Michelle.

Da sada sretnete Michelle Obamu, što biste je pitali? – Veoma bi me zanimalo o čemu ona i njezin suprug razgovaraju u Bijeloj kući, što mu ona savjetuje, o čemu im se mišljenja razilaze i na koje je političke odluke Baracka Obame najviše utjecala.

Što mislite po čemu će buduće generacije najviše pamtiti Michelle Obamu? – Najviše po činjenici da je prva potomkinja robova koja je u Bijelu kuću ušla kao prva dama. Vrijeme će pokazati kako će i koliko ulogu prve dame prilagođavati svojoj osobnosti i vlastitim ciljevima. Pred njom je još dosta godina i nadam se da će jednog dana otvorenije progovoriti o svom životu u Bijeloj kući.

Nevio Pintar

Linker
20. travanj 2024 13:45