Reuters
USUSRET DODJELI

VIDEO Najveći skandali i najzabavniji gafovi s Oscara

Dodjela nagrada Američke akademije za filmsku znanost i umjetnost nije imuna na skandale i nezaboravne gafove zvijezda.

Ovogodišnja dodjela nagrada još nije ni održana, a već ju je zasjenio skandal. Brojni glumci odlučili su bojkotirati Oscare jer nije nominiran niti jedan crnac. Redatelj Spike Lee i glumci Jada Pinkett i Will Smith izrazili su nezadovoljstvo što već drugu godinu zaredom nitko od Afroamerikanaca nije nominiran za nagradu. Nakon pobune velikog dijela glumaca, Akademija je odlučila uvesti niz promjena u svoj ustroj i glasačko tijelo i time odgovorila na kritike.

Uoči 88. dodjele najprestižnije filmske nagrade, prisjetili smo se nekih prijašnjih skandala, ali i zabavnih gafova. Tko je sve zaprepastio, a tko je svojim izjavama i ponašanjem zabavljao javnost – pročitajte u nastavku.

Michael Moore dobio je Oscara za dokumentarni film Ludi za oružjem, a svoj govor zahvale pretvorio je u politički govor i jasno rekao da je protiv predsjednika Georgea Busha i rata u Iraku. Redateljeve riječi nisu dočekane s odobravanjem te ga je orkestar naposljetku prekinuo u govoru.

Uvijek ima onih koji nisu zadovoljni time kome je pripala nagrada za najbolji film, ali 2006. godine odluka Akademije izazvala je mnogobrojne kritike pa i optužbe za homofobiju. Te godine Oscar za najbolji film otišao je u ruke redatelju Paulu Haggisu za film Fatalna nesreća, no većina je smatrala da je dobitnik trebao biti film Planina Brokeback, drama redatelja Anga Leeja o zabranjenoj ljubavi dvojice kauboja. Kasnije je i sam Paul Haggis priznao kako smatra da njegov film nije zaslužio nagradu i da nije bio najbolji te godine.

Angelina Jolie na početku svoje karijere bila je poznata kao “zločesto dijete” Hollywooda, a tome je doprinijelo i njezino ponašanje na dodjeli Oscara 2000. godine. Slavna glumica tada je strastveno poljubila brata na crvenom tepihu, a zatim je u prvih nekoliko sekundi svog govora zahvale izjavila kako je “zaljubljena” u njega. Angelina je tada osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu, ali svi su samo pričali o njoj i njezinom neobičnom odnosu s bratom.

Angelina se u centru pozornosti našla i prije četiri godine – na dodjelu prestižne filmske nagrade 2012. godine stigla je u crnoj Atelier Versace haljini s visokim prorezom, a zasjenila ju je vlastita noga. Slavna glumica htjela je biti seksepilna i zavodljiva, ali je naposljetku postala predmet sprdnje. Cijelu večer Angie je pozirala s nespretno izbačenom desnom nogom kroz visoki izrez haljine, a sve je otišlo toliko daleko da je nakon dodjele osvanuo i Twitter račun nazvan AngiesRightLeg (Angiena desna noga).

FOTO: Reuters

Nakon što je osvojio Oscara za ulogu u filmu Pijanist, Adrien Brody popeo se na pozornicu i poljubio glumicu Halle Berry. Iako su mnogi taj poljubac nazvali filmskim, većina publike nije bila oduševljena njegovim potezom jer Adrien do te večeri glumicu nije niti upoznao. Na njegovu sreću, Halle se samo nasmijala.

Bjork je izazvala pomutnju na dodjeli nagrada 2001. godine kada je na crveni tepih stigla u kreaciji labuda, a sa sobom je nosila i jaje.

Reuters

FOTO: Reuters

Kreatori South Parka, Matt Stone i Trey Parker, stigli su 2000. godine na dodjelu prestižnih filmskih nagrada odjeveni u imitacije haljina koje su 1999. i 2000. nosile Gwyneth Paltrow i Jennifer Lopez i cijelo vrijeme oponašali glumicu i pjevačicu.

FOTO: Reuters

Roberto Benigni osvojio je Oscara za najboljeg glumca te je njegov film Život je lijep nagrađen za najbolji strani film 1999. godine, a reakcija poput njegove se ne viđa često pa zato pogledajte video!

Jedan od nedavnijih gafova koji nas je zabavio je onaj Johna Travolte na dodjeli Oscara 2014. godine. Poznati glumac pogrešno je najavio američku glumicu Idinu Menzel i njezinu izvedbu hita Let It Go iz animiranog filma Snježno kraljevstvo zbog čega je postao glavnom temom društvenih mreža. Travolta je umjesto Idine Menzel najavio Adele Dazeem i postao jedna od najpopularnijih osoba na društvenim mrežama, a i danas možete “travoltizirati svoje ime pomoću Adele Dazeem generatora.

Linker
29. travanj 2024 09:14