IZ OSOBNOG ISKUSTVA

Viola Davis: Žene koje su me odgojile bile su sluškinje

U drami “Tajni život kućnih pomoćnica”, koja govori o rasizmu na američkom jugu, uz 23-godišnju filmsku zvijezdu Emmu Stone , glavnu ulogu ima i Afroamerikanka Viola Davis (46), što joj je donijelo nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najbolje dramske glumice.

Što je vas najviše oduševilo u tom filmu? – Sjajno okarakterizirani likovi, koji nisu nimalo stereotipni. Riječ je o običnim, “malim” ljudima, koji rade neobične stvari, poput mog lika Aibileen Clark, tihe kućne pomoćnice čiji je život zamro nakon gubitka sina jedinca.

Koliko je rasizam danas prisutan u Hollywoodu? – Naravno da ima i rasizma, jer, ruku na srce, do glumice Gabourey Sidibe i filma “Precious” 2009. nije baš da su crne glumice imale priliku ostvariti glavne uloge u filmovima. A još je teže ako ste žena starija od 40 godina….

Vjerujete li da bi se to moglo promijeniti? – Mladi ljudi, poput Emme Stone, ulijevaju mi nadu u ljepšu budućnost jer ne doživljavaju rasne podjele poput moje generacije. Emma je gotovo upola mlađa od mene, a razgovarale smo zbilja o svemu, pogotovo o hip hop i rap glazbi. U mojoj mladosti crna djeca voljela su diskoglazbu, a bijela djeca rock’n’roll, pa smo i na taj način bili podijeljeni.

Ima li poveznica između filma i vašeg privatnog života? – Moja baka, mama i teta bile su sluškinje. Moja baka je podigla osamnaestoro djece, a svaki dan je radila kod tuđih ljudi i brinula se o tuđoj djeci za tjednu plaću od 25 dolara. Ali nikad se nije žalila, a živjela je vrlo siromašno, u kući bez vode i struje.

Marijana Marinović

Linker
25. travanj 2024 03:58