68. VENECIJA

William Friedkin oduševio kombinacijom humora, golotinje i nasilja

Četrdeset godina nakon što se proslavio s “Francuskom vezom”, slavni američki redatelj William Friedkin u Veneciji je premijerno prikazao svoj novi film “Killer Joe” – i oduševio publiku. U suradnji sa scenaristom Traceyem Lettom, koji je napisao i istoimenu priču,. pomalo zaboravljeni redatelj iznenadio je uvrnutom kombinacijom humora, golotinje i nasilja, prema kojoj se čak i filmovi Quentina Tarantina čine poput dječjih bajki.­

Posebno u filmu oduševljava holivudski zavodnik Matthew McConaughey , koji je odbacio svoj romantični imidž kako bi uvjerljivo portretirao Joea Coopera, elegantnog policajca koji u fušu radi kao plaćeni ubojica.

­

Nakon što je dobio golemi aplauz na novinarskoj projekciji, 76-godišnji Friedkin briljirao je i na press konferenciji, gdje je rekao da ni on ne razumije priču filma, ali jako dobro shvaća likove.

– Ovo je priča o pepeljugi koja traži princa, samo što je on plaćeni ubojica. Ženio sam se četiri puta i znam da je tako sa ženama. Ne ponosim se time, ali i ja sam tražio pepeljugu, a nalazio plaćenog ubojicu – priznao je novinarima redatelj koji se iznenadno našao među favoritima za Zlatnoga lava.

Josip Jurčić

Linker
19. travanj 2024 04:10