MOJA KUHINJA

Žanamari Lalić: Mogla bih živjeti od voća

Zbog prepunih štandova s voćem, ljeto je omiljeno godišnje doba pjevačice Žanamari Lalić . Ta 28-godišnja Tučepljanka mogla bi živjeti od marelica, lubenica, dinja, breskvi i njoj najdražeg bobičastog voća – malina, jer kad vani postane sparno, nema želju za konkretnim obrocima.

Voće nije njezin izbor zbog strogo kontrolirane tjelesne težine, već joj uz kupanje, sunčanje i duge šetnje uz more pruža istinski užitak. – Mjerica ili dvije malina primamljivije su mi od nekih drugih gurmanskih izazova, koliko me god mamili mirisom i izgledom. Doduše, između velikih škampa s gradela i malina, odabrala bih škampe, ali bi maline pobijedile u svakom drugom gastronomskom “duelu”. U svakom slučaju, radije ću pojesti voćni obrok nego tanjur punjenih paprika ili ćufta s pire-krumpirom. Nemam ništa protiv tih popularnih ljetnih jela, ali mi je voće draže. Posebno ako je voćna plata upotpunjena ohlađenom panna cottom ili sladoledom od vanilije – govori pjevačica koja je na nedavno održanom CMC festivalu u Vodicama promovirala pjesmu “Ljubav” sa svog drugog pop-rock albuma.

Mediteranska kuhinja Njezini roditelji, majka Ružica, domaćica, i otac Mihovil, umirovljeni ugostitelj, nisu oduševljeni gastronomskim izborom svoje jedinice koja od 2004., kad je pobijedila u reality showu Hrvatski idol, živi u Zagrebu i gradi pjevačku karijeru. Da češće posjećuje roditelje u Tučepima, zacijelo bi je brzo “doveli u red” domaćom, mediteranskom spizom s mnogo ribe i povrća na lešo, na kojoj je odrasla.

– Dolaskom u Zagreb štošta se promijenilo u mom životu, pa i način prehrane. Umjesto kompletnog obiteljskog ručka, koji se kod nas doma iznosi na stol oko podneva, počela sam sve češće jesti “s nogu”, preskakati obroke, gomilati u sebi stres zbog užurbanog životnog ritma na koji nisam bila naviknula. Posljedica promjene sredine i neurednog načina života bilo je gastritis – kaže pjevačica koja je 2001., kao devetnaestogodišnjakinja, diplomirala dvogodišnji studij poslovnog upravljanja na privatnom američkom koledžu za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku.

Na fakultetu, koji je upisala sa sedamnaest godina jer je krenula u školu kao šestogodišnjakinja, naučila je i da je kvalitetna prehrana važan dio poslovnog uspjeha jer utječe na tjelesnu i mentalnu kondiciju, ali se nije pridržavala toga što je čula…

– Svoju boljku ne doživljavam kao kraj svijeta, no moram paziti što jedem. Izbjegavam prezačinjenu i masnu hranu pa se voće savršeno uklapa u nov način prehrane. Jedem pet malih obroka dnevno, a u torbici uvijek nosim paketić orašastih plodova, čips od banana, jabuka ili sušenih marelica iz dućana zdrave hrane, da imam što gricnuti ako se dulje zadržim u studiju. Najvažnije je da nikad nisam gladna – kaže Žanamari Lalić.

Osim voća, njezin standardni obrok čini pileće bijelo meso pečeno u roštilj-tavi, kuhano ili svježe povrće, lagane pileće juhice, riba te nemasno kuhano meso, pirjana riža i tjestenina s umacima od povrća, što sama pripravlja. Katkad joj nije lako zatomiti želju za finim zalogajčićem koji baš nije “po propisu”, ali si ne može pomoći… Stoga s vremena na vrijeme zgriješi s kremastim kolačima od sezonskog voća chefa Miće Tolića u zagrebačkom restoranu Vinodol koji je otkrila zahvaljujući prijateljima.

Dok drugi gosti ondje uživaju u janjetini s ražnja, ona gušta u slasticama, kao i u toplo-hladnim salatama, začinjenim malinama, metvicom i s nekoliko kapi limunovog soka. Svatko ima svoja mala zadovoljstva, kaže pjevačica.

Tanja Vučićević

Linker
20. travanj 2024 15:07