JACQUES HOUDEK

Zbog prijetnji osuđen na šest mjeseci zatvora

Pjevač Jacqoues Houdek osuđen je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na šest mjeseci uvjetno, uz dvije godine kušnje, zbog prijetnji smrću i premlaćivanjem uredniku tjednika Arena Vedranu Strukaru.

Houdek se nije pojavio na izricanju presude. Podsjetimo, pjevač je novinaru u ožujku 2008. uputio niz prijetećih SMS poruka nakon što je Strukar u Areni objavio da Houdek za svoje koncerte djeci u vrtiću prodaje karte, ali bez računa ne prijavljuje PDV.

Korpulentni pjevač tada je posve podivljao, a prema riječima svjedoka, čiji je iskaz sud uvažio, po Zagrebu je tražio “nekoga da Strukaru za pet tisuća eura polomi noge”. Nakon “afere PDV” Houdek se našao od istragom poreznika zbog sumnje na kazneno djelo utaje poreza.

Areninom uredniku poslao je SMS-poruke sadržaja “iskopat ću ti oči”, “zaklat ću te”, “razbit ću ti zube”, “polomiti noge”, “silovat ću ti majku”, a što je Strukar odmah prijavio policiji. Pravosuđe je reagiralo u vrlo kratkom roku, a presuda Jacquesu Houdeku presedan je za sve hrvatske novinare koji su stalno izložebni prijetnjama i fizičkom nasilju.

– Ništa drugo osim ovakve, osuđujuće presude nisam ni očekivao. Pravda i istina na mojoj su strani. Nedopustivo je da si dotični dopušta takvo ponašanje. Bezbroj puta slično se ponašao prema mnogim mojim kolegama, ali ja sam odlučio da se njegovim izjavama trebaju pozabaviti policija i pravosuđe. Želio sam da mu netko konačno presudi – kako se može i smije ponašati – ako je to već propust njegovog kućnog odgoja – rekao je Vedran Strukar, vidno zadovoljan ishodom parnice. Ova presuda tek će mu poslužiti kao pravni temelj za pokretanje novog sudskog postupka protiv Houdeka, onog za nadoknadu štete.

– Tražit ću od njega 200 tisuća kuna odštete. Sav novac uplatit ću na račun UNICEF-a za borbu protiv nasilnika i zlostavljača djece – najavio je Strukar kojemu je, kako je ispričao, drago što je sud tako promptno reagirao protiv nasinika koji na “tako vulgaran način ometaju novinare u obavljanju njihovih svakodnevnih zadaća”.

Izrazio je i zahvalnost odvjetniku Krešimiru Matekoviću pohvalivši ga za “vrhunski profesionalizam i poznavanje prava”.

– Mogu vam reći samo da sam, kao i moj klijent, zadovoljan ishodom i odlukom suda – rekao je Mateković. Hrvatsko novinarsko društvo odmah nakon Strukarove prijave policiji stalo je u njegovu obranu, osudivši prijetnje fizičkim nasiljem.

– Javno želimo braniti kolegu Strukara i zbog toga što sve češće pojedne javne osobe neprimjereno reagiraju na novinarske tekstove, pa čak i napadaju novinare – izjavio je predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjećajući na Houdekovu povijest prijetnji novinarima.

Iako je sud odlučio da je kriv, Houdek ipak negira optužbe protiv njega.

– Šokirala me odluka suca. Ništa mu ne zamjeram, ali jednostavno je pogriješio. Nema dokaza da sam ja poslao SMS-ove. Ovo je nepravomoćna presuda i svakako ću se žaliti – kazao je nepravomoćno osuđeni pjevač Jacques Houdek.

Tomislav Kukec, Josip Jurčić

Linker
24. travanj 2024 06:52