NIKOLINA I ANA

Život u slikama

Nema ništa ljepše nego kad vlastiti hobi pretvorite u posao – kaže akademska slikarica Nikolina Šimunović, koja je s kolegicom i prijateljicom Anom Barbić Katičić prije godinu dana osnovala manufakturu Niana, prvu radionicu za oslikavanje namještaja, ukrasnih predmeta i interijera u Hrvatskoj.

Zahvaljujući njihovoj originalnoj ideji, rabljeni ili novi komadi namještaja – komode, vješalice, ogledala, stolovi i stolci… – postaju unikatni komadi, koji uz to imaju i umjetničku vrijednost. Svoje radove, koje su zainteresirani dosad mogli vidjeti samo na njihovoj web-stranici (www.nianapaintedfurniture.com), prošlog vikenda su izložile u čitaonici Francuskog kulturnog instituta u Preradovićevoj ulici u Zagrebu.

– Sve radimo same: obilazimo buvljake u zemlji i inozemstvu, brusimo namještaj i pripremamo ga za oslikavanje i lakiranje te dostavljamo naručiteljima. Da smo uspjele, znat ćemo kad će drugi za nas obavljati fizičke poslove i voditi nam knjige – pričaju dvije mlade žene koje su se upoznale i sprijateljile za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Rođena Dubrovkinja Nikolina Šimunović (30), danas zaposlena kao učiteljica u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića, diplomirala je slikarstvo 2002. u klasi prof. Zlatka Kesera, a iste godine u klasi prof. Igora Rončevića studij je završila i Zagrepčanka Ana Barbić Katičić (37). Razliku u godinama između njih dvije objašnjava činjenica da je Ana prije slikarstva diplomirala pravo te položila i pravosudni ispit.

– U tom trenutku sam pomislila da ću cijeli život provesti u odvjetničkoj kancelariji, a da nisam ni pokušala upisati studij slikarstva, o čemu sam od djetinjstva maštala – priča Ana Barbić Katičić i dodaje da otkako je primljena na Akademiju više nogom nije kročila u odvjetnički ured. – Primamo narudžbe i otvorene smo za dogovor, a uz namještaj oslikavamo i zidove. Ako netko želi, ne zaboravimo, tu su i naše slike – zaključuju Nikolina i Ana.

Kruno Petrinović

Linker
25. travanj 2024 12:52