DAVOR GOBAC

Žlica je zakon

Mnogi se pitaju kako je moguće da Davor Gobac, vođa grupe Psihomodo pop, izgleda gotovo jednako kao početkom osamdesetih kad je započeo karijeru. I u 45. godini linija mu je besprijekorna, gotovo da nema bora na licu, uvijek je pun pozitivne energije i spreman na zafrkanciju…

– Moj eliksir mladosti su “čušpajzi”. Što je varivo jušnije, to bolje. Ne smije biti masno, a da o zaprški, koja mi poput olova pada na želudac, i ne govorim. Ne mogu odoljeti ni mirisnim, gustim juhama od povrća, kao ni “zelenjavi” spravljenoj na lešo, koju sam zavolio zahvaljujući supruzi Deani, bivšoj balerini. Ona je šefica kuhinje u našem domu, a pripravlja samo laganu “klopu”. Uz takav način prehrane te svakodnevno vježbanje u teretani, moram ostati “feš”. Sumnjam da bih imao ravan trbuh da iz dana u dan uživam u ćevapima i besposličarim ispred televizora… – priča Gobac, koji je 28. kolovoza sa svojim bendom održao koncert na svečanom otvorenju 29. kulinarsko-turističke manifestacije Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu.

Dolazak legendarnog rokera na tradicionalnu gastronomsku feštu domaćica iz Vrbovca te iz okolnih sela, koje posjetiteljima prezentiraju jela pripravljena prema receptima njihovih djedova i baka, nije bio slučajan. Zanimalo ga je što se nekad kuhalo u tom kraju, a nakon što je kušao nekoliko vrbovečkih specijaliteta, za koja je bio uvjeren da obiluju kalorijama, shvatio je da nema opasnosti za njegovu liniju – jer su pripravljena na suvremen, light način. Najviše mu se svidjela, kaže, kisela juha od bunceka i krumpira te pikantan kotlić s tri vrste mesa te s okruglicama od kukuruznog brašna. Davor Gobac priznaje da do posjeta Vrbovcu nije znao da se ondje, osim slatkog, priprema i slani kuglof začinjen domaćom slaninom, u koji se osim tanko narezanih kriški suhomesnate delicije može dodati i nadjev od šumskih gljiva ili od svježeg kravljeg sira…

– Kako je krenulo, još ću, zahvaljujući nastupu na gurmanskoj fešti, i sam naučiti kuhati. To nije loša ideja. Sve moje kulinarsko umijeće svodi se na miješanje svježeg kravljeg sira i vrhnja u koje obično dodam sezonsko voće i med te na pečenje bifteka – veli Davor Gobac. Bio je i na ručku u restoranu vrbovečkog hotela Bunčić, gdje je kušao cicvaru – “težački” desert koji ga je oborio s nogu jer obožava slatko. Na vrhu liste omiljenih slastica su, kaže, kremšnite te bosanske slastice tufahije (jabuke nadjevene orasima) i tulumbije (slastica pržena u dubokom ulju).

– Naši stari su – zaključio je roker na povratku s fešte – doista znali uživati u hrani.

Tanja Vučičević

Linker
24. travanj 2024 12:00