IZVORI NADAHNUĆA

Zvijezde Oscara otkrivaju svoje najdraže filmske trenutke

Glumice i glumci koji se u noći s nedjelje na ponedjeljak nadaju zlatnim kipićima otkrili su omiljene filmske scene svoga djetinjstva, koje su ih nadahnule da život posvete sedmoj umjetnosti.

– Prvo gledanje E. T.-a uvijek ću pamtiti. Taj je izvanzemaljac bio tako dražestan da sam ga obavezno željela imati – rekla je Octavia Spencer , nominirana za sporednu ulogu u “Tajnom životu kućnih pomoćnica”.

Gary Oldman , koji se za Oscara bori u kategoriji glavne muške uloge (“Dečko, dama, kralj, špijun”) rado se sjeća filma o Beatlesima “A Hard Day’s Night” kojeg je sa sestrama gledao kao petogodišnjak.

– Tijekom filma sam glasno pjevao s protagonistima, pa su me sestre gurkale. Bilo je to u kino Rialto u južnom Londonu – otkrio je Oldman.

Kenneth Branagh u Belfastu je s obitelji gledao mjuzikl “Chitty Chitty Bang Bang” iz 1968. godine kada se film prekinuo tijekom najuzbudljivije scene u kojoj automobil prelazi preko ruba litice.

– Publika je uzdahnula i onda je nastupila pauza, a mi nismo znali što će se dogoditi sve dok se nismo vratili s kokicama i sladoledom deset minuta kasnije. Ispostavilo se da je to bio leteći auto! Prava filmska magija – prisjeća se Kenneth, nominiran za sporednu ulogu u filmu “Moj tjedan s Marilyn”.

Jessica Chastain , u konkurenciji za sporednu glumicu temeljem “Tajnog života kućnih pomoćnica”, bila je kao djevojčica očarana “Čarobnjakom iz Oza”.

– Bio je to početak moje ljubavi prema filmu i želje da budem dio toga čuda – kaže. George Clooney i Viola Davis imaju nešto seriozniji ukus, budući da ih je oboje nadahnuo film “Mreža” Sidneya Lumeta iz 1976. Riječ je o snažnoj kritici medijsko-marketinškog destruktivnog djelovanja na čovjeka, ali i cjelokupnog suvremenog stanja civilizacije za koje je glavni glumac Peter Finch posthumno nagrađen Oscarom.

– Kada se lik voditelja Howarda Bealea slama u poznatoj sceni to je toliko iskreno, a istovremeno i potpuno izvan kontrole. Njegove riječi “Bijesan sam kao vrag i ne mogu to više podnijeti” otkrivaju čovjeka koji je istovremeno i pomahnitao i potpuno lucidan – rekla je Viola.

Melissi McCarthy iz “Djeveruša” svidio se pak nastup baš Viole Davis u njenom ranijem filmu “Sumnja”.

– Kada u parku govori o svome sinu, to je jedan od onih snažnih malih trenutaka koji vas jednostavno obore s nogu.

Linker
15. travanj 2024 22:13